ФСБ вибила свідчення українських моряків. У декого на обличчях сліди побоїв (ВІДЕО)

У Військово-морських силах Збройних сил України прокоментували показані російськими спецслужбами відеозаписи, на яких кілька захоплених ними українських моряків заявляли про нібито «визнання вини».

Затримані Росією українські кораблі

«Військово-морські сили ЗС України з розумінням ставляться до так званих свідчень наших військовослужбовців, незаконно захоплених Росією в Керченській протоці, адже методи роботи спецслужб Росії ні для кого не є секретом. У 2014 році в Криму частина наших людей побувала в застінках ФСБ Росії і чудово розуміє тиск та заходи впливу, що їх окупанти здійснюють під час допитів», – заявили пізно ввечері 26 листопада у прес-центрі командування ВМС.

Відео можна подивитися тут:

«На відео – наші військові. Ми добре знаємо цих хлопців. Зараз вони зовсім інші, і кожен може побачити наслідки шаленого тиску на них. Але це наші люди. Вони діяли законно, згідно з нормами міжнародного морського права й чинних договорів. Україна вживає усіх можливих зусиль для визволення своїх синів з полону, в тому числі долучаючи до цього світову спільноту», – заявили в ВМС.

Також командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко повідомив, що захоплених українських моряків змушують давати неправдиві свідчення.

Воронченко заявив 26 листопада в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, що особисто знає моряків із Нікополя, які дали неправдиві свідчення. Він переконаний, що моряки перебувають під фізичним і психологічним тиском.

За його словами, з цими військовослужбовцями вже зустрілися адвокати.

Також командувач звернув увагу на те, що двоє військових є вихідцями з Криму, і їхні батьки живуть на півострові. Через це, переконаний Воронченко, на них буде чинитися тиск.

Нагадаємо: оприлюднено чатсоквий список імен українських військових моряків, які перебували на бортах кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", які Росія затримала в Керченській протоці.

В офіційних джерелах була інформація про 23 затриманих, тому перелік імен, який отримала ТСН, може бути неповним. Зазначається, що не всі, хто був на бортах, належали до екіпажів - деякі особи перебували там додатково.

Малий броньований артилерійський катер "Бердянськ":

Командир – лейтенант Роман Мокряк (1986 р.н.)
Старший матрос Юрій Без'язичний (1990 р.н.)
Старший матрос Андрій Артеменко (1994 р.н.)
Матрос Андрій Ейдер (1999 р.н.)
Старший матрос Богдан Головаш (1996 р.н.)
Капітан 2 рангу Денис Гриценко (1984 р.н.)
Малий броньований артилерійський катер "Нікополь":

Командир - старший лейтенант Богдан Небилиця (1994 р.н.)
Старший матрос В'ячеслав Зінченко (1998 р.н.)
Матрос Сергій Цибізов (1997 р.н.)
Капітан-лейтенант Сергій Попов (1991 р.н.)
Старшина 1 статті Владистав Костишин (1994 р.н.)
Старший матрос Андрій Оприско (1971 р.н.)

Рейдовий буксир "Яни Капу":

Командир – старшина 1 статті Олег Мельничук (1995 р.н.)
Старший матрос Михайло Власюк (1984 р.н.)
Старший матрос Віктор Безпальченко (1987 р.н.)
Старший матрос Володимир Терещенко (1994 р.н.)
Матрос Євгеній Семидоцький (1998 р.н.)
Капітан 3 рангу Володимир Лісовий (1984 р.н.)

Нагадаємо, в неділю Росія захопила три кораблі з 23 моряками в Азовському морі. Через російську агресію Україна планує ввести воєнний стан.

У понеділок вранці стало відомо, що захоплені кораблі доставлені в Керч. Раніше постійний представник президента України в Криму Борис Бабін повідомив, що моряків вивезли до Москви.

РосЗМІ повідомляють, що троє поранених моряків перебувають у відділенні травматології Керченської лікарні №1 імені Пирогова. За даними джерел ЗМІ, в лікарні перебувають Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 року народження, Новоукраїнка, Кіровоградська область), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року народження, Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року, Одеса).

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що моряки, які отримали поранення під час атаки Росії в Азовському морі, перебувають у лікарні в Керчі. Де перебувають інші захоплені Росією моряки українських кораблів, невідомо.

азов фсб репресії агресія

Знак гривні
Знак гривні