Закон про євробляхи: здешевіють розкішні прожерливі авто на бензині та дизелі - й подрожчають електромобілі (ОГЛЯД)

За дивним збігом обставин, найбільше за новими акцизами подешевшають нові розкішні автомобілі для найбагатших, які обкладаються податком на розкіш - і які з огляду на об'єм двигуна палять найбільше пального. Натомість, введено акциз на екологічні електромобілі. Втім, розмитнення екологічно брудних "євроблях" виявиться настільки дорогим з огляду на переважно похилий вік цих машин, що "євробляхери" вже погрожують новими протестами.

Сам про себе не подбаєш - ніхто не подбає, мабуть, вирішили депутати, які їздять на подібних ластівочках


Рада узаконила розмитнення "сірих" євроблях: Чим старіша й більша машина - тим дорожче

Після вступу в силу Закону №8487, подешевшають абсолютно всі нові автомобілі - але найбільше подешевшають нові бензинові авто з об'ємом двигуна від 3 л і вище. А також - нові дизельні автомобілі з об'ємом двигуна від 2,5 літра і вище. Таким чином, законодавці стимулюють зростання авторинку в сегменті багатокубатурних авто. Про це пише у своєму огляді Автоконсалтинг.

Громадське ж наголошує: закон про розмитнення машин повертає акциз на електромобілі. В ухваленому законі про запровадження нової формули на розмитнення автомобілів, зокрема на єврономерах, містяться норми, які передбачають відновлення акцизного збору на електромобілі. Зокрема, закон запроваджує ставку акцизу, розмір якого залежатиме від обсягу місткості акумулятора — 1 євро за 1 кіловат.

Згідно з розрахунками Автоконсалтинга, вартість розмитнення зменшиться в залежності від обсягу двигуна.

Наприклад, наразі акциз на автомобіль Citroen C1 з двигуном до 1 л знаходиться на рівні 101,8 євро. Якщо розрахувати акциз за формулою нового "закону про легалізацію євроблях", то він становитиме 49,9 євро.

На Skoda Octavia з мотором 1,8 літрів ставка акцизу сьогодні становить 480,6 євро. За формулою вона буде на рівні 90 євро.

На Toyota Camry з мотором 2494 см3 акциз сьогодні нараховується у розмірі 688,34 євро. Однак за новою формулою він становитиме 124,7 євро.

За сьогоднішніми ставками, у вартості Mercedes-Benz S-Class з мотором об'ємом 3982 см3 буде акциз 8,8 тис євро. За новою формулою він скоротиться до 392,2 євро.

На Land Cruiser 200 з мотором об'ємом 4608 см3 акциз сьогодні - 10,1 тис євро. За формулою він буде дорівнювати 460,8 євро.

Відзначається, що на Mercedes-Benz G-Class, з мотором об'ємом 5461 см3 сьогодні акциз на рівні 12,06 тис євро. За новою формулою він зменшиться до 546,1 євро.

Що стосується автомобілів з дизельними двигунами, то тут аналогічна ситуація, стверджує видання.

Коли набуде чинності закон №8487, розмитнення Renault Logan з 1,5-літровим дизелем обійдеться в 112,5 євро замість 154,5 євро.

На BMW X5 30d з мотором 2998 см3 акциз сьогодні - 6,2 тис. євро. За новим законом акциз становитиме 224,85 євро.

На Lexus LX450d з мотором об'ємом 4461 см3 акциз сьогодні - 9,85 тис. євро. За формулою він буде на рівні 669,15 євро.

При цьому, як стверджує видання, зниження роздрібної ціни на автомобілі може бути ще більшим - приблизно на 20% - через зниження ПДВ.

"Після набуття чинності закону подешевшають абсолютно всі нові автомобілі. Але найбільше подешевшають нові бензинові авто з об'ємом двигуна від 3 літрів і вище. А також - нові дизельні автомобілі з об'ємом двигуна від 2,5 літрів і вище", - пише видання.

"Таким чином, законодавці стимулюють зростання авторинку в сегменті багатокубатурних авто, які, за дивним збігом обставин, будуть обкладатися потім податком на розкіш у 25 тис грн на рік", - наголошується в матеріалі.

закон податки автомобілі

Знак гривні
Знак гривні