Суперечки в Раді й поза її куполом через смерть Гандзюк і напади на активістів (ОГЛЯД)

З приводу смерті Гандзюк, сьогодні в Раді генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що піде у відставку — але Ірина Геращенко сказала, що провладна коаліція його відставку не підтримає.

Огляд на основі матеріалів Громадського телебачення

Всі хочуть покарати, але ніхто не встановлює замовників

Представники низки громадських та правозахисних організацій вимагають відставки генпрокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через смерть радниці міськголови Херсона Катерини Гандзюк.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій закликав правоохоронні органи встановити не тільки виконавців, а й замовників. Раніше генпрокурор Юрій Луценко визнав, що в понад півсотні справ про напади на громадських активістів правоохоронні органи не встановили жодного замовника.

Відставка — не через Гандзюк, а через слідчу комісію Ради

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що сьогодні, 6 листопада, подає заяву про відставку.

Про це Луценко сказав під час виступу у Верховній Раді, коментуючи створення тимчасової слідчої комісії Ради щодо розслідування смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк. За його словами, створення ТСК є неприпустимим, поки триває слідство.

«Щоб не було жодних сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України і ви в парламенті маєте розглянути це питання. Прошу це зробити цього тижня», — заявив Луценко.

Він назвав вимогу низки депутатів створити ТСК «піаром», а також у своїй промові згадав народного депутата Мустафу Найєма.

«Як голова правоохоронної системи я сьогодні подам заяву, а вам вирішувати, чи Мустафа Найєм буде керувати слідством і встановлювати з екранів телевізора винних, чи правоохоронні органи, які несуть за це кримінальну відповідальність», — сказав Луценко.

«Не уявляю, що можна робити ТСК при незакінченому слідстві. Просто не буде предмету роботи… Цьому ТСК потрібен не результат, а піар», — заявив він.

Піар ТСК — чи піар Луценка?

Втім, коаліція не підтримає відставку генерального прокурора Юрія Луценка. Про це повідомила віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Ми, провладна коаліція, не підтримуємо відставку Юрія Луценка... Юрій Віталійович поставив це питання. Я звертаюся зараз до голови парламенту поставити (питання — ред.) на голосування, і ми побачимо, що коаліція не дасть на це голоси», — сказала Геращенко на пленарному засіданні.

Звільнення помічника нардепа від БПП

Депутат Микола Паламарчук звільнив свого помічника Ігоря Павловського після того, як Telegram-канал The Newsroom назвав його людиною, яка передавала гроші ймовірному організатору нападу на Гандзюк Сергію Торбіну. Про це Громадському повідомив сам депутат Микола Паламарчук.

Він зазначив, що звільнив його для того, аби в Павловського був час на свій захист — «я його звільнив для того, щоб він захистив свою честь, гідність».

На думку депутата Паламарчука, після звільнення у Павловського буде вдосталь вільного часу, аби «займатися захистом своєї честі».

Також він сказав, що не вірить у приченість свого помічника до нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк.

Проти наближеного до МВС Геращенка

Захист радниці міськоголови Херсона Катерини Гандзюк наполягає на тому, щоб депутата Антона Геращенка не включали до складу новоствореної тимчасової слідчої комісії, оскільки він за розголошував дані слідства.
Про це повідомила адвокатка Євгенія Закревська, назвавши це «конфліктом інтересів та образою пам’яті загиблої».

«Я особисто зроблю все, щоб ТСК в такому складі не отримувала жодної інформації про розслідування. І повірте, я знаю як це зробити відповідно до КПК. Це ПРЯМА ВОЛЯ КАТІ. Геращенко НЕ буде безкарно для слідчих і прокурорів і для нього самого знати про слідство більше, ніж йому дозволяє КПК. Тобто НІЧОГО. І не буде використовувати цю інформацію у своїх цілях», — наголосила адвокатка.

«Все, що говорив і писав Антон Геращенко про справу Каті, викликало у неї крайнє обурення. Насамперед, сам факт того, що він отримував інформацію від слідства, яку зобов’язані були повідомляти потерпілій до оприлюднення будь-кому», — написала вона.

скандал гандзюк кримінал Рада херсонщина луценко

Знак гривні
Знак гривні