Близько половини українців вважають, що встановлення миру залежить від Порошенка. При цьому не хочуть йти на поступки Росії

За даними репрезентативного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології найбільше українців (майже половина, 46 %) вважають, що встановлення миру залежить від особисто Петра Порошенка. Трохи менше (43 %) говорять про Володимира Путіна.

Ще 30 % говорять про в цілому українську владу, а 16,5 % — про в цілому російську владу. Загалом, 74 % українців принаймні почасти вважають, що встановлення миру залежить від України, 59 % — від Росії, 8 % — від Заходу. Навіть на Заході і в Центрі приблизно однакова кількість людей покладають відповідальність на Петра Порошенка і Володимира Путіна, водночас більше на українську владу в цілому, ніж на російську владу.

Лише 13 % українців вважають, що Росія зацікавлена у встановленні миру на Донбасі. Не погоджуються з цим 56 %, а ще 30 % не визначилися зі своєю думкою.

Водночас, лише 14 % українців вважають, що українська влада має йти на поступки Володимиру Путіну для миру (з цим не згодні — 53‒56 %).Тільки 18 % громадян України згодні з тим, що для миру треба жертвувати територіями й частиною незалежності (не вважають так 56 %).

А ще 26,5‒33 % завагалися з відповіддю. Причому неочікувано, що із Заходу на Схід зменшується число тих, хто готовий іти на жертви територіями / незалежністю заради миру — із 23 % до 10 %.

Загалом, у питаннях інформації щодо ситуації на Донбасі відносно найбільше українців довіряють у першу чергу волонтерам (27 %), речникам ЗСУ (23 %) і мешканцям прифронтових територій (19 %). Далі йдуть українські державні ЗМІ (13,7 %) українські блогери (11,4 %), українські приватні ЗМІ (10,4 %).

Регіони об'єднує занепоєння щодо економіки й корупції, а також неприязнь до МВФ.

Роз'єднують питання, які по-різному трактуються в Україні та в Росії - як не дивно, зокрема й Олег Сенцов:

Політично найпопулярніші канали 1+1, Інтер та 112, що, на думку ТЕКСТів, доволі печально:

Існує досить виразна тенденція зростання проопозиційності та/або проросійськості настроїв із Заходу на Схід. Загалом індекс зростає із 44,7 до 56,1, у випадку конфлікту з Росією — із 34 до 48,1, у випадку інших питань — з 60,5 до 67,7.

Детальніше, більше питань і відповідей, повний звіт - тут

соціологія політика

Знак гривні
Знак гривні