Джемілєв, та відомі правозахисники Захаров і Зісельс поскаржилися на політичну вмотивованість справи НАБУ про «Золотий мандарин»

Вони вимагають розслідувати і притягти до відповідальності осіб, винних у розголошенні матеріалів справи і політичні переслідування проти депутата Георгія Логвинського і його дружини - судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Народний депутат Мустафа Джемілєв і правозахисники Євген Захаров і Йосип Зісельс написали лист в САП і НАБУ, у якому назвали справу «Золотого мандарина» політично мотивованою.

На їхню думку, справа НАБУ поширена з метою дискредитації репутації депутата Георгія Логвинського і його дружини судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Про це вони сказали на прес-конференції в середу, - передає ЛБ. Заяву також підписав нардеп Рефат Чубаров.

«Розслідування НАБУ супроводжується пропагандистською кампанією, «вкиданням» в публічний простір даних негласних слідчих розшукових дій, що є грубим порушенням українського законодавства і міжнародних стандартів прав людини», - йдеться у зверненні.

"Неправдиві факти та пропагандистська кампанія вже підхоплена російськими ЗМІ, що завдає удару авторитету України на міжнародній арені. Так нещодавно такий антиукраїнський ресурс як Russia Today опублікував статтю під заголовком “Два українські представники у ЄСПЛ, використовуючи службове становище спричинили розтрату мільйонів державних коштів”. Цікаво, що стаття просто повністю дублює неправдиві твердження, використовувані детективами НАБУ.

Фактично, розповсюджена НАБУ неправдива інформація вже використана Російською державою для впливу на Раду Європи. Так, Росія вже офіційно звернулась до Ради Європи з інформацією про такі ніби-то порушення Україною принципів і норм міжнародного права, і все це є переддією до запланованого на найближчий час початку розгляду щодо прийнятності справи “Україна проти Росії” в ЄСПЛ.", - пишуть правозахисники.

Далі вони продовжують:

"Під час перевірки матеріалів досудового розслідування, включаючи ухвали слідчих суддів про проведення слідчих дій були встановлені факти внесення неправдивих даних, дифамації, маніпулювання юридичними фактами, які не відповідають дійсності, такі як:

– начебто відсутність самого рішення ЄСПЛ, хоча рішення не тільки існує, а і є у відкритих джерелах та на офіційному сайті ЄСПЛ та ВРУ;

– твердження про те, що рішення буле прийняте у порушення процедури та практики суду за 3 дні, хоча з відкритих джерел чітко видно, що справа перебувала у розгляді близько 3 років;

– причетність до цього нібито незаконного рішення судді ЄСПЛ Ганни Юдківської, хоча вона взагалі не приймала участь у прийнятті рішення;

– “переплата” 50 мільйонів гривень державних коштів, що абсолютно спростовано результатами проведеного юридичного аналізу правозахисних організацій.

– “неправильний переклад”, начебто незаконні дії щодо дружнього урегулювання з боку Міністерства Юстиції України, фіктивність осіб, тощо (окрема розгорнута довідка додається).

Крім того детективи НАБУ в межах досудового розслідування систематично та послідовно здійснюють тиск на свідків з метою спонукати їх до дачі неправдивих показань проти Логвинського Г.В., незаконно і в порушення всіх принципів адвокатської діяльності незаконно прослуховують помічників народного депутата, які є адвокатами, намагаючись добути хоч якісь «докази вини» останнього, допускають інші грубі порушення норм чинного законодавства та прав людини, а саме: незаконні, без ухвали суду, обшуки під вигаданими приводами, незаконне вилучення особистих речей, незаконні прослуховування, тиск на свідків, штучне створення доказів обвинувачення, порушення права на захист шляхом незаконних слідчих дій щодо адвокатів, тощо@.

Спікери відзначили, що вже неодноразово намагалися донести ці зауваження до керівників САП і НАБУ.

«Ми неодноразово зустрічалися з керівниками антикорупційних органів. Ми говорили їм про те, що боротися з корупцією можна тільки законними методами. Але реакцій на ці зустрічі не було», - пояснив правозахисник Євген Захаров.

Спікери вимагають розслідувати і притягти до відповідальності осіб, винних у спотворенні і розголошенні матеріалів справ, політичних переслідуваннях і дискредитаційній кампанії в ЗМІ проти депутата Логвинського і його дружини - судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

А в разі «подальшої бездіяльності» щодо викладених в листі фактів, його автори радять керівникам ГПУ, САП і НАБУ скласти повноваження.

Нагадаємо, на початку листопада минулого року в ЗМІ поширювалася інформація про плани Національного антикорупційного бюро вручити підозру, на той момент, заступнику міністра юстиції, а тепер члену ЦВК Наталії Бернацькій. Вона, зазначимо, в минулому працювала помічницею нардепа Мустафи Джемілєва.

Причиною вручення підозри повинна була стати нібито її змова з депутатом від «Народного фронту» Георгієм Логвинським, а також з його дружиною - суддею ЄСПЛ, яка дозволила отримувати від тих чи інших рішень ЄСПЛ матеріальну вигоду. Однак вручення підозри нібито відклали через її весілля.

Пізніше, з'ясувалося, що мова йшла про справу «Золотий Мандарин».

У 2000-х роках компанія "Золотий мандарин" передала "Київенерго" на зберігання мазут і пізніше повернути його відмовилася. Компанія "Золотий мандарин" дійшла до ЄСПЛ і отримала рішення про компенсацію. Мін'юст розглянув цю ситуацію, і в 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін (зараз представник Президента в Криму) підписав документ про врегулювання спору.

За словами Наталії Бернацької, ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії "Золотий мандарин", зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів про повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету, а потім в 2017 році Мін'юст подав позов до "Київенерго" про повернення цих коштів.

У НАБУ підозрюють, що чиновники Мін'юсту могли зловживати службовим становищем в інтересах ТОВ «Золотий мандарин».

4 квітня цього року НАБУ оприлюднило «плівки Холодницького», на якій засвітився депутат Георгій Логвинський. На записах чути, що він розмовляв з керівником САП про справу «Золотого мандарина».

Георгій Логвинський багато років працював помічником нардепа Мустафи Джемілєва. Також за словами правозахисиків "Георгій Логвинський відомий своєю правозахисною та адвокатською діяльністю, якою займався протягом 20-ти років задовго до обрання народним депутатом України.

Він є заступником голови комітету Верховної Ради України з прав людини, обраний на посаду віце-президента ПАРЄ в 2017-2018 роках, є головою парламентської групи дружби «Україна-Ізраїль». Він ефективно допомагає правозахисним організаціям у захисті прав і свобод людини, захищає позицію України в конфлікті з Російською Федерацією, як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Логвинський Г.В. здійснював адвокатську діяльність в резонансних справах, протягом багатьох років захищав представників національних спільнот України, в тому числі, членів єврейської і кримськотатарської громад України від кримінальних переслідувань. Дискредитація Логвинського сприяє руйнуванню позицій України в ПАРЄ і може вплинути на зняття санкцій з Російської Федерації, підриває авторитет України в цілому на міжнародній арені".

скандал набу

Знак гривні
Знак гривні