У бурштині знайшли равлика віком 99 млн років - причому не мушлю, а повністю равлика (ФОТО)

У М'янмі в бурштині знайшли останки равлика з добре збереженими м'якими тканинами. Його віднесли до сімейства ціклофорід, а радіоізотопний аналіз вказав на те, що йому близько 99 мільйонів років.

Довжина тіла знайденого равлика — близько шести міліметрів, а розмір раковини — трохи менше ніж п’ять, що за словами вчених, вказує на те, що особина дуже молода, - передає Громадське.

Через вік вид равлика визначити складно, але аналіз оперкулума вказує на те, що черевоногих можна віднести до сімейства ціклофорід (Cyclophoridae), сучасні представники якої поширені в регіоні.

Трохи витягнута форма тіла знайденого равлика, на думку вчених, вказує на те, що, потрапивши в бурштин, він намагався втекти. Той факт, що на момент консервації тварина була живою, може пояснити також те, чому м’які тканини збереглися.

Равлика віднесли до пізньої крейдової епохи, оскільки радіоізотопний аналіз показав, що йому близько 99 мільйонів років.

В тому ж шматку бурштину також виявили ще одного равлика, але його останки збереглися погано.

В шахтах з видобутку бурштину в М’янмі вчені вже знаходили залишки членистоногих і рослин.

Утім, древніх представників черевоногих (гастроподів) виявити дуже складно, оскільки м’які тканини тіла зберігаються погано, тому зазвичай знаходять лише раковини.

краса історія природа

Знак гривні
Знак гривні