Що кажуть різні посадові особи про вибухи в Ічні? (ОГЛЯД)

Головною версією слідства у справі, порушеній за фактом пожежі на 6-му арсеналі в місті Ічня Чернігівської області, є диверсія.

Про це заявив у коментарі журналістам у середу Генпрокурор Юрій Луценко.

Він зазначив, що перша версія слідства про недбалість на 6-му арсеналі відпала після свідчень військовослужбовців.

Від розльоту боєприпасів з арсеналу найбільше постраждало селище Августівка. Жертв і фактів мародерства немає, - заявили в Нацполіції.

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що вибухи на військових складах в Україні починають набувати ознак системності, що є неприпустимим у часи самооборони країни.

"Президент стурбований цим питанням, адже ми мали таку ж ситуацію в Балаклії, Калинівці, на сході країни горіли й вибухали склади. Не схоже це, звичайно, на самозаймання", - зазначила Луценко.

"Дуже багато претензій до Генерального штабу ЗСУ, адже це їхні повноваження в цілому. Тому, я думаю, у президента йдуть дуже серйозні розборки. Припускаю, що будуть кадрові рішення, адже це вже переходить у якусь системність і вона недопустима в такий період самооборони держави", - підкреслила Луценко.

На момент надзвичайної події на території 6-го арсеналу Міністерства оборони біля смт Дружба в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області в сховищах було 69,5 тис. тонн боєприпасів, з них готових до застосування - 43 тис. тонн.

Міністр оборони України Степан Полторак сказав на засіданні уряду в середу, що цей арсенал є "складним", оскільки розташований біля кордону з РФ. Його площа становить 680 гектарів, периметр охорони - 8 км 200 метрів. На арсеналі розміщено 119 сховищ, з них 40% - відкриті майданчики.

"Цей арсенал може розмістити 127 тис. тонн боєприпасів. Так, на початок 2014 року там було 125 тис. тонн боєприпасів. За останні роки ми передислокували в інші місця - на інші бази й арсенали, там, де у нас є можливість безпечно зберігати, 56 тис. тонн боєприпасів. Це близько 1,5 тис. вагонів, 50 складів, з огляду на те, що у нас дуже обмежені можливості щодо завантаження/розвантаження, оскільки спеціальна техніка протягом 20 років не закуповувалася", - сказав глава Міноборони.

На нараді Президент наголосив, що ситуація, коли "одночасно є підриви трьох складів, а через 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів", на яких зберігається не стрілецька зброя або розкомплектовані боєприпаси, а саме реактивні системи залпового вогню, вимагає ретельного розслідування.


Впорались і без ворожих безпілотників. Суд поновив на посаді відповідального за недбале зберігання боєприпасів у Балаклії

Нагадаємо, на технічній території 6-го арсеналу Міністерства оборони біля смт Дружба в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області стався вибух, у зв'язку з чим по всій Чернігівській області введено відповідні обмежувальні заходи. Як повідомили в Генштабі, пожежа почалася після чотирьох зафіксованих вартовими вибухів на території арсеналу.

На території складів 6-го арсеналу Міністерства оборони зберігається переважно стрілецька зброя.

армія зброя

Знак гривні
Знак гривні