В Україні 1.5 млн недійсних паспортів. Обережно при укладанні договорів. Як перевірити? (ІНСТРУКЦІЯ, ЛІНК)

За даними Opendatabot, наразі на руках у населення перебуває близько 1,5 мільйонів анульованих паспортів, використання даних яких у договорах автоматично робить такі угоди недійсними.

Зазначається, що більшість недійсних паспортів були знищеними чи втраченими. Крім цього, значна частина недійсних паспортів належала померлим особам, проте вони не були вчасно здані до органів Державної міграційної служби.

«На сьогодні в Україні є 1,5 млн таких паспортів. З них майже 1,3 млн — втрачені, 90 тисяч — викрадені, 25,7 тисяч — це паспорти померлих, які не були здані до ДМС. Саме такі паспорти можуть використовувати шахраї. Якщо ви підпишете договір за таким паспортом, його буде визнано недійсним», — йдеться у повідомленні.

В Opendatabot також застерігають на необхідності при укладанні угод перевіряти паспорти на дійсність у базі анульованих паспортів.

Як може у людини на руках опинитися недійсний паспорт?

Якщо анульований паспорт не був вилучений державною міграційною службою — його можуть продовжувати використовувати.

На сьогодні в Україні є 1,5 млн таких паспортів. З них майже 1,3 млн — втрачені, 90 тисяч — викрадені, 25,7 тисяч — це паспорти померлих, які не були здані до ДМС.

Саме такі паспорти можуть використовувати шахраї. Якщо ви підпишете договір за таким паспортом, його буде визнано недійсним.

В яких ситуаціях необхідно перевірити паспорт людини?

В будь-якій ситуації, якщо ви плануєте підписувати договір з іншою людиною, — варто перевірити її паспорт в базі анульованих паспортів.

Оренда нерухомості та позики — це ситуації, в яких це зробити необхідно.


ПЕРЕВІРИТИ ПАСПОРТ ОНЛАЙН - ІНСТРУКЦІЯ

статистика

Знак гривні
Знак гривні