Фото підозрюваного в убивстві Скрипаля знайшли на дошці пошани військової академії в Росії (ФОТО)

У російській соцмережі «Однокласники» знайшли фотографії випускників-героїв Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища (ДВОКУ). Серед них було й фото полковника ГРУ Росії Анатолія Чепіги (Руслана Боширова), якого Британія звинувачує в отруєнні екс-російського розвідника Сергія Скрипаля.

Про це пише Громадське.


"Солсберецьким" кілером "Бошировим" виявився полковник ГРУ Анатолій Чепіга (ВІДЕО)

Bellingcat повідомляє, що має у розпорядженні ще одну фотографію, де можна помітити Чепігу, знайдену в «Однокласниках». Фото зробив відвідувач ДВОКУ в червні 2017 року.

На світлині добре видно обличчя та ім'я полковника Чепіги у хорошій якості.

«Ця нова фотографія, вкупі з багатьма іншими свідченнями, робить ще менш переконливими заперечення російської влади. Тепер цілком очевидно, що саме полковник Чепіга, за його власними словами, двічі їздив у Солсбері, і що він отримав орден «Герой Росії», який зазвичай вручається особисто президентом Російської Федерації», — пишуть розслідувачі.


Підозрюваний у замаху на Скрипаля — той самий, що вивозив Януковича з України під час Майдану

Екс-керівник Служби безпеки колишнього президента Віктора Януковича — Костянтин Кобзар — просить Оболонський райсуд додатково допитати його у справі про держзраду Януковича щодо ролі у цій справі російського генерала Анатолія Чепіги, якого журналісти назвали відповідальним за операцію з вивезення Януковича з України у 2014 році.

Зазначимо, екс-керівника охорони Януковича Кобзаря уже допитували у рамках судового процесу над Януковичем.

На питання Громадського, яку інформацію свідок хотів би повідомити суду, адвокат Сердюк сказав: «Він вважає, що всю інформацію треба дати публічно, але в суді».

На питання, чи зможе суд допитувати екс-охоронця Януковича зараз, коли судовий процес перейшов у стадію дебатів, Сердюк сказав:

«Суд має право і, відповідно, обов'язок для встановлення повноти обставин на стадії судових дебатів здійснити будь-які дії, допитати свідків, вивчати документи».

Журналістам «Новой Газеты» вдалося розшукати трьох колишніх солдатів і офіцерів, які на початку 2000-х служили в 282 загоні спецпризначення, який дислокується в Матвіївці, передмісті Хабаровська.

Саме в цій частині від серпня 2001-го проходив службу лейтенант Анатолій Чепіга, з відзнакою закінчивши Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВОКУ). Усі троє попросили не називати імен — невідомо, що саме з того, що вони розповідають, є розголошенням державної таємниці.

— Боширов, з яким розмовляла Симоньян, — це не Боширов, а Анатолій Чепіга. Зовні він змінився, але голос Боширова — це голос Толі, — заявив «Новой» один із трьох колишніх товаришів по службі Чепіги.

Двоє інших ветеранів 282 загону не впевнені, що Боширов і Чепіга — це одна й та сама людина. Щоправда, вони не бачили Чепігу з 2006 року, коли з Хабаровська його, на той час уже капітана, перевели до Москви.

— Після закінчення училища Чепігу направили в штаб 14-ї бригади спецпризначення в Уссурійськ. А вже в штабі бригади він отримав припис про направлення до Хабаровська, до нашого загону, де його призначили командиром розвідгрупи, — розповів один зі співрозмовників.

— У нього був якийсь родич — велике цабе в адміністрації Хабаровського краю. Він і подбав, щоб Толю направили до Хабаровська, — додав один з колишніх товаришів по службі. — Чепіга вважався «блатним», із ним навіть командир загону полковник Берников розмовляв підкреслено ввічливо.

— Звання Героя Росії Чепізі присвоїли за Крим, — розповів «Новой» випускник ДВОКУ, колишній товариш по службі Чепіги. — На стелі біля пам'ятника Рокоссовському в училищі вибиті імена випускників, які отримали звання Героя — там є Чепіга і полковник Олександр Попов, випускник ДВОКУ 1995 року (щоб не допустити пересудів — це точно не Олександр Петров із Солсбері. — ред.). Чепізі й Попову звання Героя Росії присвоїли одним закритим указом президента саме за Крим. Попов тоді командував зведеним загоном спецпризначення, а Чепіга був іще підполковником. Щоправда, не можу навіть припустити, чим конкретно Чепіга займався в Криму. Він був із «ботаніків»-буквоїдів, із відмінників у навчанні, але дуже посередній офіцер для «польової» роботи.

Меморіал Героїв Росії з іменами Чепіги та Попова

За даними співрозмовників «Новой», до військової академії Міністерства оборони Росії Анатолій Чепіга прийшов уже після подій у Криму, влітку 2014 року.

кримінал чепіга тероризм росія британія скрипаль

Знак гривні
Знак гривні