Фейк про роззброєння Правого сектора зняли проросійські найманці на Донбасі (ФОТО)

У липні прокремлівські пропагандистські ЗМІ почали поширювати фейкове відео, на якому нібито показано, як спецпризначенці Служби безпеки України штурмують базу добровольців "Правого сектору". Відео, на якому нібито зображено рейд СБУ, насправді виявилося фейком найманців РФ.

Підозрілий відеозапис можливого рейду було сфабриковано проросійськими сепаратистами. Про це йдеться в розслідуванні лабораторії цифрової криміналістики "Атлантичної ради" (DFRLab).

"11 вересня користувачеві Твітера @ 666_mancer вдалося визначити географічне положення місця зйомки відеоролика про "рейд СБУ" і з'ясувати, таким чином, що відео було фактично зняте в непідконтрольному українській владі Донецьку.

"Згідно з даними Wikimapia, ця місцевість розташовується на території хімічного заводу Донецьк-Реактив. Попри відсутність у мережі фотографій будівель, зроблених із поверхні землі, порівняння знімків цього місця, зроблених із супутника, з місцем, зображеним на відео, не залишає жодних сумнівів, що це одна й та сама місцевість. Додаткові подробиці та фотографії, що мають стосунок до відеоролика про "рейд СБУ", спливли в інтернет-спільнотах росіян і так званих "сепаратистів", а саме в популярному блозі користувача Colonel Cassad. Попри те, що на відео будівлю майже повністю покриває рослинність, на фотографіях, опублікованих у блозі Colonel Cassad, видно кілька вертикально розташованих вікон видовженої форми. Вікна такої самої форми можна побачити на супутникових знімках 2015 року на сервісі Google Earth. Нижче біла стрілка вказує на ракурс зйомки, а ґрунтова дорога (виділена жовтим маркером) і дах будівлі (виділена червоним маркером) позначені як на фото, зроблених з поверхні землі, так і на супутникових знімках", - зазначає видання.

"У цій місцевості безліч занедбаних цехів хімічного заводу та адміністративних будівель. У 2010 році, задовго до війни, дослідники міста блукали цією територією і фотографували занедбані будівлі радянської епохи. Сили підконтрольних Росії сепаратистів так званої "ДНР" уже багато років займають цей район, про що свідчить уривок із відео 2015 року під назвою "Суть Часу", на якому боєць "ополчення" проводить екскурсію покинутими хімзаводами. Будучи давно закинутими, ці заводи стали ідеальним знімальним майданчиком для сфабрикованого сюжету, на кшталт того, як ще у 2014 році сили підконтрольних Росії сепаратистів захопили арт-центр, а потім використовували його для створення сфабрикованих пропагандистських фото- та відеоматеріалів", - ідеться в дослідженні.

"Географічне положення місця зйомки було не єдиною деталлю, яку запозичено з відео, - деякі дослідники відкритих джерел також виявили можливу схожість БТРа на відео з БТРом, який використовують російсько-сепаратистські війська. З усіх боків корпусу БТРа з відеоролика про "рейд СБУ" наявна характерна зелена решітка. @ 666_mancer зазначав, що на відео, поширеному так званим "Міністерство інформації ДНР" у квітні 2018 року, був показаний БТР із точно такою ж решіткою і гумовими накладками над колесами. Наприклад, бокові решітки на обох фото складаються з п'яти горизонтальних прутів, розташованих між верхнім і нижнім краями, переплетеними з двадцятьма п'ятьма вертикальними прутами. Якщо порівняти два фото з однакового ракурсу, стає зрозуміло, що бічні накладки і решітки на бортах БТРів ідентичні", - з'ясували автори.

Порівняння фотографій БТРа з однакового ракурсу

"Розслідувачі з InformNapalm теж виявили цей БТР, все ще обладнаний бічними решітками і накладками, в Донецьку у вересні 2018 року. У цього відео занадто низьке розширення, щоб можна було з упевненістю сказати, що це один і той самий БТР, але з огляду на характерні бічні решітки й накладки, цілком імовірно, що це саме він", - наголошується в дослідженні.

"Цей свіжий викривальний матеріал дає нам можливість стверджувати про чергове сфабриковане відео, відзняте в Донецьку, яке стало черговим провалом в інформаційній війні проти України. Використовуючи вельми реальну напруженість між українським урядом і підрозділами, що складаються із членів організацій правого спрямування, які дислокуються біля лінії фронту на Донбасі і безпосередньо на передовій, підконтрольні Росії сепаратисти намагалися скористатися наявними в українському суспільстві протиріччями. Однак лише один великий український новинний сайт Страна.UA сприйняв це відео як достовірне, з тієї причини, що воно було досить незграбно зняте. Попри те, що донецьким сепаратистам, які підкоряються наказам Росії, вдалося поширити низку сфабрикованих сюжетів, що стосуються України та ультранаціоналістів, усі вони мали вкрай неправдоподібний вигляд і не викликали великої довіри, а лише незначний резонанс в українському суспільстві", - резюмували автори дослідження.

Переклад Цензор.НЕТ

донеччина фейк пропаганда

Знак гривні
Знак гривні