Стисло: що сказав Президент у Верховній Раді (ВІДЕО)

Президент України Петро Порошенко 20 вересня виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України. Виступ тривав годину. Що треба знати про виступ голови держави –​ коротко в огляді Радіо Свобода:

Про Євросоюз і НАТО

Закликав депутатів підтримати зміни до Конституції, які закріплюють курс на ЄС та НАТО. «Лише інтеграція України до євроатлантичного простору гарантує всім нам і мир, і безпеку, Україні – незалежність, а народу – підвищення рівня життя».

Оголосив про рішення РНБО не продовжувати договір про дружбу з Росією. «МЗС направить ноту до Москви, а я подам до парламенту відповідний законопроект, бо останнє слово в цьому питанні – за вами, за Верховною Радою».

Запропонував викреслити із Конституції дозвіл на базування Чорноморського флоту в Україні. «Після того як ми повернемо Крим, російської бази у Севастополі точно більше не буде!»

Про Росію та агресію

Звинуватив Росію у підтримці популістських рухів, роздмухуванні євроскептицизму, втручанні у вибори по всьому світу. «У такий спосіб Кремль просуває свій альтернативний порядок денний». Попередив, що навіть тепер «на Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу».

Закликав продовжити дію Закону про особливий порядок самоврядування на Донбасі: «Було би злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску». У своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН пообіцяв порушити питання про миротворців на Донбасі.

Похвалився міжнародною підтримкою. «Принцип «нічого про Україну без України» став аксіомою міжнародної політики».

Про інформаційну війну

Заявив, що поступки Кремлю без відновлення територіальної цілісності України – «це поразка міжнародного права і свободи, це програш демократичної Європи авторитарній Азіопії».

Закликав бути пильними через інформаційну війну. «Ми бачимо, як п’ята колона піднімає голову, намагається зібрати докупи різні шеренги, користуючись перевагами демократії, дуже активізується в інформаційному просторі...».

Запропонував реєстрацію агентів впливу Російської Федерації, але обіцяє, що це не вплине на громадянське суспільство, журналістів та свободу слова. «Деякі телеканали, газети та інтернет-видання стали просто неприхованими рупорами російської пропаганди. Частина нашого інформаційного поля так само окупована, як і частина української суверенної території».

Про армію

Пообіцяв у наступному році збільшити грошове забезпечення військових на 37%. Закликав переходити на стандарти НАТО: «Сьогодні маємо узяти планку зовсім іншої висоти: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння».

Закликав керівництво Міноборони і Збройних сил до нестандартних і асиметричних відповідей на будь-які сценарії й плани противника, якнайшвидшого завершення переходу української армії на стандарти НАТО.

Похвалився дерадянізацією армії. «Нова армія повинна мати сучасну ідеологію. Дерадянізація армії – це нові назви військових частин, нові вітання, нові знаки, нові традиції, нові свята».

Про томос та релігію

Заявив, що в Україні вирішується майбутнє світового православ’я. «Я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе».

Запевнив, що держава поважатиме вибір тих, хто «вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою». Пообіцяв захистити права священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви.

Про реформи та економіку

Визнав темпи реформ недостатніми, як і те, що більшість українців не відчули покращення. «Ми стали стійкішими та сильнішими. Однак, насамперед хотів би відверто наголосити на тому, чим більшість суспільства об’єктивно незадоволена».

Звинуватив антикорупційні органи в неефективності. «В деякі нові органи вклали чималі фінансові ресурси платників податків України, але поки що коефіцієнт їхньої корисної дії мене як президента не задовольняє».

Попри те, що влада «допустила чимало прорахунків», заявив, що за останні чотири роки «вдалося зробити більше позитивних змін, ніж за попередні 23 роки Незалежності».

Про вибори та майбутнє

Пообіцяв чесні вибори. «Процес волевиявлення має відповідати нашій європейській стратегії та ще раз зарекомендувати Україну як лідера в дотриманні стандартів демократії на пострадянському просторі».

Закликав ухвалити законопроекти для полегшення ведення бізнесу. «І закони про концесії, про процедуру банкрутства, про бізнес-омбудсмена.

Про посилення персональної відповідальності працівників контролюючих органів. Нарешті, дуже важливим є законопроект "Про Національне бюро фінансових розслідувань».

Пообіцяв наступному поколінню українців передати «успішну європейську Україну». Якщо… «не віддамо країну до рук реваншистів, популістів і демагогів».

єс порошенко Рада росія НАТО війна

Знак гривні
Знак гривні