Бюджет-2019: дешевий уряд, дорогі СБУ та поліція (ОГЛЯД)

14 вересня Кабінет міністрів затвердив та направив до Верховної ради проект бюджету на 2019 рік. Це вже третій бюджет, підготовлений урядом Гройсмана та другий бюджет, який уряд готує та подає на розгляд до парламенту у визначені законодавством терміни. Громадське вирішило проаналізувати, що підготував на розгляд депутатів уряд та як це може вплинути на життя українців.

Огляд Громадського

Чи не головним сюрпризом проекту державного бюджету на 2019 рік є те, що ним передбачено зменшення видатків на утримання органів виконавчої та законодавчої влади України: Адміністрацію президента, Кабмін та Верховну Раду.

Згідно з проектом бюджету, видатки на діяльність президента мають зменшитися на 11%, видатки на Кабмін — на 9%, а на Верховну Раду уряд планує зменшити видатки на 4%.

Протягом останніх років видатки на центральні органи влади постійно зростали. Торік це зростання було настільки великим, що навіть незначне їхнє скорочення у бюджеті 2019 року суттєво не впливає на загальну тенденцію. Так, порівнюючи з 2017 роком, видатки на Верховну Раду, Адміністрацію президента та Кабмін зростуть на 37%, 16% та 37% відповідно.

У бюджеті на 2019 рік уряд заклав збільшення фінансування охорони здоров’я у майже півтора рази — на 41% порівняно з 2018 роком. Загалом на охорону здоров’я пропонують виділити 37,3 мільярди гривень, з яких 15,3 — на надання первинної медичної допомоги. Зокрема, на ці цілі уряд пропонує збільшити видатки майже вдвічі.

Якщо пропозицію уряду ухвалять депутати, то фінансування медицини за 2 роки зросте у 2,3 рази.

На лікування громадян за кордоном уряд виділив рівно стільки, скільки було передбачено у бюджеті 2018 року — 389,9 мільйонів гривень.

Загальні видатки на освіту, запропоновані урядом у проекті бюджету 2019 року, мають зрости на 19% та скласти 37,8 мільярдів гривень. Левову частку складуть академічні стипендії студентам — 3,4 мільярди гривень. Загалом обсяг фінансування стипендій у 2019 році має зрости на 7% порівняно з 2018 роком, проте у порівнянні з 2017 витрати на стипендії зменшаться на 15%.

Чи не найбільше зростання видатків уряд пропонує на утримання силовиків. Зокрема, на МВС планується витратити з бюджету на чверть більше, ніж у 2018 році — 82,3 мільярди гривень. На оборону уряд передбачив 101,4 мільярди.

При цьому видатки на утримання нових антикорупційних інститутів (НАБУ, НАЗК та Антикорупційного суду) у 24 рази менші за видатки на утримання ГПУ, поліції та СБУ, і майже вшестеро менші за видатки на утримання податківців.

На соціальну сферу уряд планує спрямувати 177,4 мільярди гривень, що на 27 мільярдів більше, ніж у 2018 році. Левова частка соціальних видатків — покриття дефіциту збиткового пенсійного фонду. На це уряд виділить 166 мільярдів гривень, що на 20% більше, ніж у 2018 році. В той же час, допомогу внутрішньо переміщеним особам уряд скоротив на 5%. Так, у 2019 році на це передбачено 3,04 мільярди гривень.

Крім цього, уряд планує зменшити видатки на субсидії за житлово-комунальні послуги населенню на 16 мільярдів гривень (понад 20%) порівняно з 2018 роком. При цьому, зазначається, що вже найближчим часом в Україні зростуть тарифи на газ для побутових споживачів, адже це є ключовою вимогою МВФ для надання Україні чергового траншу.

бюджет поліція освіта медицина економіка сбу уряд

Знак гривні
Знак гривні