НАБУ вручило підозру міністру Омеляну щодо незаконного збагачення

Національне антикорупційне бюро України «вирішує питання» про запобіжний захід міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, якому зранку 13 вересня повідомили про підозру в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

Омелян працює на державній службі з 2000 року. У період з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року він отримав 2,17 мільйона гривень офіційного доходу. Водночас, зазначають у НАБУ, лише у період із 2008 року до 26 квітня 2015-го його витрати склали щонайменше 3,45 мільйона.

За даними Національного антикорупційного бюро, у 2015 році, працюючи заступником міністра інфраструктури, Омелян набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджена доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Зокрема, мова йде про позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку (90 тисяч доларів та 25 тисяч євро). У НАБУ заявляють, що загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 гривень.

Крім того, у бюро стверджують, що міністр вніс до своїх електронних декларацій недостовірні дані. За підрахунками НАБУ, у 2015 році вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 мільйона гривень, у 2016-му – понад 8,024 мільйона гривень.

Позиція Омеляна

«О 8:40 співробітники НАБУ вручили мені підозру за «незаконне збагачення» десять років тому, «користування чи придбання» машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року. Щодо суті справи: за дивним збігом обставин, її відкрили одразу після мого візиту під суд над Мартиненком. Впродовж півтора року перевірили все: пошту, месенджери, обшукали, опитали всіх знайомих, родичів, друзів», – написав Омелян у Facebook.

«Якщо це найбільші «злочини», які змогли мені інкримінувати за час моєї роботи міністром, то мені не соромно дивитися в очі ані нашим громадянам, ані іноземним партнерам, ані керівництву країни», – додав Омелян.

Він пов’язав цю ситуацію з наближенням виборів. Міністр пообіцяв надати подробиці справи на брифінгу о 17:30.

За матеріалами Радіо Свобода

омелян корупція набу

Знак гривні
Знак гривні