Нідерланди та Кіпр - лідери з інвестицій в Україну

Держстат оприлюднив статистику інвестицій за першу половину 2018 року - загальна їх сума склала близько 1.26 мільярдів доларів США. Формально, перше місце зайняли інвестиції з Росії - 436 млн доларів. Однак, більша частина цих грошей - бухгалтерські операції філій російських банків, а не реальні інвестиції.

Згідно роз'ясненням від експерта, надходження від Росії - $436 млн. Проте, якщо дивитися у звітності банків, то за вказаний період Сбербанк докапіталізували з Росії на ₴8.3 млрд, ВТБ - на ₴2.2. Це - $403 млн або 92% від суми, що наведена вище.

Однак докапіталізація - це бухгалтерські операції, а не реальні інвестиції. Банки знаходяться під дією санкцій, тому не можуть погашати борг перед своїми материнськими банками в РФ. Тому й змушені конвертувати його в капітал і сподіватись на покупця або здачу банківської ліцензії.

Реальними інвестиціями з Росії були кошти у розмірі менше 30 мільйонів. Тому на перших двох місцях за інвестуванням знаходяться інші країни, а саме:

1. Кіпр - 219 млн доларів
2. Нідерланди - 207 млрд доларів

Росія за реальним інвестуванням не входить навіть у першу п’ятірку країн. І, тим більше, не є лідером, як стверджують не дуже акуратні ЗМІ.

економіка маніпуляція росія

Знак гривні
Знак гривні