Тимошенко повторює інформаційні тези Кремля - Детектор Медіа

Юлія Тимошенко знову використовує давню тезу російської пропаганди про зацікавленість української влади у війні на Донбасі, а також (на пару з Медведчуком) тези про демографічний занепад в Україні як результат діяльності влади після 2014 року.

Про це пише Детектор медіа.

Майже рік тому Юлія Тимошенко використала неперевірену інформацію про причетність української влади до постачання ракетних двигунів до Північної Кореї для критики Президента. Як ми показували, її слова російські ЗМІ використовували як вагомий доказ правдоподібності звинувачень. Однак після того, як скандал вщух, Тимошенко не визнала, що вчинила нерозсудливо. Тим більше, що осінь 2017 року минула під знаком найпотужніших із часів Майдану антиурядових протестів.

Можливо, нехтування роботою над помилками призвело до чергової, серйознішої помилки Юлії Тимошенко. Російські ЗМІ та деякі українські онлайн-видання з квітня-травня розкручують тему можливого несподіваного «нападу» України на окупований Донбас. 5 липня лідерка «Батьківщини» в ефірі «UA: Першого» (у програмі виробництва ТРК «Ера») прямо звинуватила Петра Порошенка у змові з ватажками сепаратистів, яка має вилитися в загострення війни і скасування виборів у країні.

Показово, що й до, й після цього тема «наступу» України на Донбасі активно розкручувалася російськими ЗМІ, особливо після «прямої лінії» Володимира Путіна й запитання Захара Прилєпіна. Важливо й те, що це питання «загрози з боку України» активно обговорювалося в російських ЗМІ напередодні зустрічі президентів США та Росії у Гельсінкі. Серед вагомих пропагандистів, окрім письменника-бойовика, цю тезу озвучували голова ЛДПР Володимир Жириновський та міністр оборони Сергій Шойгу.

На цьому тлі заява Тимошенко виглядала не менш суперечливою, ніж слова іншого екс-прем’єр-міністра, Миколи Азарова, та заколотника Олександра Захарченка. В цілому у глядача мало скластися враження, що саме українське керівництво несе відповідальність за війну на Донбасі й використовує конфлікт як засіб для досягнення абсолютної влади та особистого збагачення.

Звідси випливала головна пропагандистська теза, що поширювалася в російських ЗМІ: мир на Донбасі буде досягнуто лише в разі зміни влади в Києві після президентських виборів. У такий спосіб Росія прагне втрутитися у внутрішньоукраїнську політичну дискусію та нав’язати думку, що існує зв’язок між певним результатом виборів та миром на Донбасі.

Зважаючи на те, наскільки питання миру є важливим для українців, така маніпуляція в разі багаторазового повторення може суттєво вплинути на вибір певної частини громадян.

Детальніше з прямими цитатами - на Детектор Медіа

донеччина кремль луганщина тимошенко війна

Знак гривні
Знак гривні