Інститут національної пам'яті вимагає покарання для сільських голів на Одещині, які втаїли Ленінів від декомунізації

Український інститут національної пам'яті вимагає демонтувати пам'ятники тоталітарного режиму на території семи населених пунктів Болградського району Одеської області, повідомляє сайт інституту.

Пам'ятники Володимиру Леніну виявили в селах Виноградівка, Виноградне, Голиця, Городнє, Залізничне, Калчева, Нові Трояни. Також відшукали пам'ятник Карлу Марксу в селі Городнє і зображення серпа і молота – у селі Голиця.

Інститут звернувся до сільських голів, щоб ті негайно демонтували меморіали. Працівники установи надіслали листи в поліцію, прокуратуру та Службу безпеки України, щоб притягнути до відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування, які порушили закон про декомунізацію.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію. Вони забороняють радянську символіку і засуджують комуністичний режим. У травні того ж року закони стали чинними після того, як їх підписав Порошенко.

Закон про декомунізацію зобов'язав перейменувати всі вулиці і населені пункти, назви яких пов'язані з комуністичним режимом, а також демонтувати пам'ятники тоталітарної епохи.

В Інституті нагадали, що поширення та публічне використання комуністичної символіки карається обмеженням або позбавленням волі на 5 років.

декомунізація одещина

Знак гривні
Знак гривні