Росія не погодилася передати українських політв'язнів і забрати своїх громадян

Російська Федерація не дала жодної відповіді на пропозицію Києва передати в РФ 36 росіян, утримуваних в Україні, в обмін на українських політв’язнів у російських тюрмах.

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко за підсумками засідання гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 25 липня.

“Ні усної, ні письмової [відповіді]. Що свідчить про те, що Росії її громадяни непотрібні”, – розповіла Геращенко у “Фейсбуці”.

Вона також повідомила, що сепаратисти ОРДЛО вимагають скоригувати склад української переговорної групи щодо звільнення заручників.

“Повністю контрольовані РФ представники ОРДЛО заявили, що вестимуть розмову про звільнення заручників лише з однією людиною, вкотре таким чином намагаючись виконати замовлення Кремля щодо корекції складу групи”, – написала Геращенко.

Кореспондент каналу “112 Україна” повідомила з Мінська, що йдеться про Віктора Медведчука.

Віце-спікер наголосила: “Суверенне право України – визначати своїх переговорників і, звичайно, ні Москва, ні ОБСЄ, ані тим більше маріонетки Кремля на це впливати не будуть”.

Геращенко пояснила, чому керівництво Росії зволікає.

“Насправді, ключова проблема в іншому: Кремль поки що не готовий віддавати ані українців, які знаходиться в тюрмах РФ, ані українців на окупованому Донбасі і в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир, і планує й далі використовувати питання заручників для торгу, шантажу і в брудних політичних ігрищах”, – пояснила Ірина Геращенко.

За її словами, українські перемовники на ТКГ в Мінську нагадали росіянам, що російською стороною не були виконані домовленості, досягнуті під час телефонних розмов президентів Петра Порошенка й Володимира Путіна – щодо паралельного відвідування утримуваних осіб в РФ і Україні уповноваженими з прав людини двох країн.

“Ми ще раз виступили з ініціативою провести спільну зустріч за участі омбудсвумен Людмили Денисової і Тетяни Москальковоі, на якій обговорити і розблокувати, нарешті, питання передачі 36 росіян в обмін на українців. Ми готові провести таке засідання й наступного тижня. Як варіант – запропонували скайп – конференцію”, – зазначила Геращенко.

Джерело: Новинарня

заручники війна росія

Знак гривні
Знак гривні