Тріумф Путіна тривав недовго: США підписали Кримську декларацію

Після зустрічі Путіна й Трампа тільки найлінивіші російські ЗМІ не написали, як "переграв" російський президент американського. Мовляв, і поведінка, і заяви Путіна були переможними, в той час як Трамп поводився не так упевнено. Але цим настроям не судилося довго панувати в російському інформаційному просторі - напевне, тепер ЗМІ доведеться вигадувати пояснення нового, зовсім недружнього американського кроку. Державний департамент США закріпив у спеціальній декларації політику невизнання анексії Криму Росією.

Про це йдеться в прес-релізі, розповсюдженому посольством США в Україні, інформує "Громадське".

Держдеп порівняв цей документ з Декларацією Веллеса від 1940 року, яка закріпила політику США щодо невизнання анексії Балтійських країн Радянським Союзом.

Getty Images

У документі під назвою «Кримська декларація» йдеться про те, що Росія анексією півострова підірвала основоположний міжнародний принцип — жодна країна не може силою змінювати кордони іншої.

«Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН, давши обіцянку утримуватись від погрози чи застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави», — нагадали у Держдепі.

Зазначається, що Сполучені Штати підтверджують політику невизнання Криму як російської території.

«Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму. Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу відданість міжнародному принципу рівності суверенних держав та поважати їхню територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», — йдеться в документі.

крим анексія

Знак гривні
Знак гривні