Один з найкращих гравців збірної Німеччини пішов - через дискримінацію чи через зустріч із Ердоганом? (ФОТО, ВІДЕО)

За день до оголошення остаточної заявки збірної Німеччини на Чемпіонат світу-2018 у лондонському готелі Four Seasons Озіл та інший німецький футболіст турецького походження — півзахисник «Манчестер Сіті» Ілкай Гюндоган — зустрілися з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Обидва футболісти тиснуть руку Ердогану та посміхаються в камеру. Крім того, на футболці «Манчестер Сіті», яку Гюндоган подарував турецькому лідеру, написано: «Моєму шановному президенту, з повагою».

Матеріал Громадського

Згодом у Німеччині на футболістів посипався шквал критики через цю зустріч, зокрема, від президента Німецького футбольного союзу (DFB) Райнхарда Грінделя.

«Футбол і DFB захищають цінності, які недостатньо поважає пан Ердоган. Тому недобре, що гравці нашої національної збірної дозволили зловживати собою в передвиборчих цілях», — сказав він.

Справа в тому, що зустріч Ердогана з Озілом та Гюндоганом відбулася приблизно за місяць до позачергових виборів президента Туреччини 24 червня, на яких переміг Ердоган.

Німецькі гравці турецького походження дуже популярні, зокрема, в Туреччині. Наприклад, у соцмережі Instagram Гюндоган має 2,2 мільйони підписників, а Озіл — 17,4 мільйони, тому спільні фото з ними були гарною ідеєю для передвиборчої кампанії Ердогана.

Це дуже не сподобалася політикам Німеччини, країни, яка має напружені стосунки з турецькою владою.

Наприклад, представник правопопулістської партії «Альтернатива для Німеччини» Йерн Кеніг вимагав виключити обох гравців зі складу «бундестім».

Проте головний тренер команди Йоахім Льов та Німецький футбольний союз не застосували ніяких санкцій до футболістів.

Після вильоту збірної Німеччини з ЧС-2018 вже на груповому етапі критика на адресу Озіла посилилася.

Генеральний менеджер німецької збірної Олівер Біргофф зазначив, що в ситуації з Озілом та Гюндоганом треба було діяти рішучіше.

«Нам варто було замислитися над відстороненням Озіла від виступу на ЧС-2018. Той факт, що Озіл та Гюндоган зробили ці фото, не особливо вплинув на команду, але пішли розмови. І зараз, повертаючись назад, я би зайнявся цією ситуацією рішучіше», — сказав він.

Спочатку Озіл намагався виправдатися, заявивши, що його зустріч з президентом Туреччини відбулася на благодійному заході і не має жодного стосунку до політики.

«Моє походження виходить за межі однієї країни. Я зростав у Німеччині, але моя сім’я має турецьке коріння. У мене два серця — німецьке й турецьке.

Я знаю, що наше фото викликало великий резонанс у німецьких ЗМІ, та, хоч деякі люди можуть звинуватити мене в брехні та зраді, фото, яке ми зробили, не мало політичних підтекстів. Для мене фото із Ердоганом не пов’язане з виборами та політикою. Воно відображає мою повагу до влади країни моєї сім’ї.

Я — футболіст, а не політик. Наша зустріч не була спрямована на те, аби підтримати курс Еродагана.

Німецькі ЗМІ представили все в іншому світлі, але правда в тому, що я не міг не зустрітися з президентом Туреччини. Це було би неповагою до мого коріння, моїх пращурів. Для мене неважливо, хто обіймає посаду президента. Важливо що це — президент. Я повинен поважати владу країни», — таке послання опублікував Озіл 22 липня.

Проте вже наступного дня він оголосив про те, що йде зі збірної Німеччини через прояви расизму в його бік.

«З тяжким серцем і після довгих роздумів через останні події я вирішив більше не грати за збірну Німеччини. Я відчуваю расистське та несправедливе ставлення. Я носив футболку збірної з гордістю і радістю, але зараз це не так. Мені було дуже важко ухвалити рішення. Я завжди повністю викладався заради партнерів по команді, тренерів і народу Німеччини».

«Глава Німецького футбольного союзу Райнхард Гриндель і його прихильники вважають, що коли ми виграємо — я німець, а коли програємо — мігрант. Я плачу податки в Німеччині, роблю пожертви німецьким школам, а мене все одно вважають «іншим». Суспільство не визнає у мені німця», — опублікував нове послання Озіл.

Також він заявив, що президент DFB Гріндель звинуватив його у поганих результатах збірної на Чемпіонаті світу.

«Я більше не буду цапом відбувайлом для його (Грінделя — ред.) некомпетентності та неспроможності добре виконувати свою роботу», — наголосив футболіст.

Німецький футбольний союз практично зразу відреагував на звинувачення Озіла, опублікувавши спеціальну заяву.

У ній йдеться, що президія DFB дуже вдячна Озілу за виступ за збірну Німеччини, зокрема, за його внесок у перемогу на Чемпіонаті світу 2014 року, проте союз відкидає всі звинувачення у расизмі.

«Різноманітність — це не тільки футбольне надбання. Тому наша інтеграційна робота посідає головне місце на всіх рівнях. Гравці з мігрантським минулим виступають у всіх дивізіонах — починаючи з найнижчого і до національної збірної», — наголосили у DFB.

Водночас організація підкреслила, що фото футболістів з Ердоганом викликало багато запитань у Німеччині.

«Ми жалкуємо, що Озіл відчував недостатній захист від расистських закидів проти його особистості. Але було важливо, щоби Озіл та Ілкай Гюндоган прокоментували цю фотографію незалежно від результатів збірної на ЧС у Росії. В DFB ми перемагаємо та програємо разом.

Ми були би щасливі, якби Озіл хотів залишитися у збірній Німеччини. Він вирішив по-іншому. DFB поважає його рішення, і нам потрібно гідно попрощатися із заслуженим гравцем, тому ми залишимо без публічних коментарів деякі заяви, незрозумілі нам за тоном та змістом», — йдеться у заяві.

Месут Озіл виступав у складі збірної Німеччини з 2009 року. Загалом він зіграв 92 матчі, в яких забив 23 голи. Разом із «бундестім» Озіл став чемпіоном світу після перемоги на мундіалі 2014 року в Бразилії.

скандал німеччина туреччина футбол

Знак гривні
Знак гривні