Скільки людей курить в Україні щодня? (ІНФОГРАФІКА)

В Україні щоденними курцями є 35,9% чоловіків і 7% жінок, загалом щоденно курить 7,2 мільйона дорослих українців.

Такі дані навели представники Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України 27 червня на презентації звіту за перший рік діяльності сервісу з надання допомоги у припиненні куріння.

Як повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я міністерства охорони здоров’я Володимир Курпіта, більшість курців пробують кинути курити, але лише півтора відсотка з них досягають мети.

Для наочного розуміння масштабу ми позначили також усе населення як 100%:

Тож одним із завдань Центру громадського здоров’я є сприяти тим сервісам, які допомагають людям у вирішенні проблеми з тютюновою залежністю, каже Курпіта.

«Одним з таких напрямків є навчання медиків, які повинні допомагати курцеві виробити рішення про відмову від куріння. Спільно з ВООЗ ми зараз проводимо навчання для лікарів первинної медичної допомоги і медсестер», – пояснив Курпіта.

За даними медиків, від хвороб, викликаних вживанням тютюну, в Україні щороку помирають у середньому 85 тисяч громадян. Крім того, курці живуть у середньому на 16 років менше за некурців. А щорічні втрати через витрати на лікування і втрату працездатності від пов’язаних із тютюном захворювань в Україні становлять близько 12,5 мільярда доларів США (3,2% річного ВВП).

Сервіс із допомоги в припиненні куріння складається з «гарячої» телефонної лінії, оператори якої надають фахову підтримку охочим позбутися шкідливої звички, і веб-сайту, який містить корисну інформацію про відмову від куріння. За рік роботи сервісу оператори «гарячої» лінії проконсультували близько 700 людей, послугами веб-сайту скористались понад 13 тисяч курців, повідомила координатор проекту Катерина Римаренко.

Національний сервіс з надання допомоги у припиненні куріння був розроблений з ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, Всесвітньої організації охорони здоров’я та громадських організацій. Сервіс впроваджує громадська організація «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

Текст Радіо Свобода

медицина суспільство інфографіка катастрофа абзац

Знак гривні
Знак гривні