Підозрювані в убивстві рома визнали себе членами організації з неонацистською ідеологією

Підозрювані у нападі на табір ромів у Львові визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання «Твереза і зла молодь», яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division.


Під час чергового погрому юні неонацисти вбили людину. Всіх затримали (ВІДЕО)

Про це у коментарі Громадському повідомила старша інспекторка Управління з додержання прав людини Національної поліції України Оксана Санагурська.

За її словами, восьмеро юнаків, яким оголосили про підозри, перебувають у райвідділку поліції з батьками та надають свідчення, також їм надали адвокатів. Усі підозрювані ідентифікують себе як члени «Тверезої і злої молоді».

У поліції додали, що нападники мали чіткий план щодо погрому табору ромів: вони заздалегідь визначили позиції кожного з нападників, їхні дії та завдання.

Голова громадської організації «Рома України Терніпе» Микола Юрченко у коментарі Громадському сказав, що поліція затримала нападників прямо під час погрому. За його словами, якби поліція приїхала пізніше, можливо, ніхто б не вижив.

Юрченко розповів, що у таборі було 10 дорослих, серед яких вагітна жінка, та четверо дітей. На вагітну жінку також напали. Після погрому роми побоюються повторного нападу, тож планують повернутися зі Львова на Закарпаття, звідки раніше приїхали.

Представниця поліції Оксана Санагурська повідомила, що раніше правоохоронцям дали розпорядження патрулювати ромські поселення у посиленому режимі, однак про цей табір, який перебуває в лісі на околиці Львова, поліція не знала.

Їй вдалося швидко приїхати на місце погрому, оскільки про напад оперативно повідомив чоловік, який став свідком цього.

Пізно ввечері 23 червня у Львові напали на табір ромів, унаслідок чого загинув один чоловік та ще троє людей дістали поранення.

Нападники - саме неонацисти:

Любили Гітлера й цитували Муссоліні

Хто нападники

Працівники львівської поліції оперативно затримали сімох молодиків віком 16-17 років, жителів Львова, підозрюваних у причетності до нападу. Затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

Крім того, поліцейські встановили і затримали 20-річного організатора цього нападу. З місця події вилучили речові докази, зокрема ніж, яким поранили загиблого, та інші предмети, які використовували для нанесення ушкоджень жителям табору.

Вісьмом нападникам (20-річному організатору та сімом неповнолітнім) повідомили про підозру. Нацполіція встановила, що загалом до нападу причетні 11 людей.

Видання Zaxid.net іще раніше з посиланням на неофіційні дані від джерел у поліції повідомляло, що затримані є учасниками незареєстрованого угруповання «Твереза і зла молодь».

Угруповання має свій канал на YouTube, який мав назву Lemberg Jugend, однак після нападу його перейменували у набір випадкових літер, ймовірно, для того, аби його було важче відшукати.

На опублікованих відео цього угруповання використовувалася символіка ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division.

Крім того, «Твереза і зла молодь» має і свій власний логотип — перехрещені бейсбольні бити та хокейна воротарська маска:

Реакція влади

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що постраждалим від нападу на кілька днів нададуть притулок.

За словами голови громадської організації «Рома України Терніпе» Миколи Юрченка, ромів відвезли до міського центру для безхатченків, а поранений юнак залишається в лікарні під охороною.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини через напад на ромів у Львівській області звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та попросила взяти під контроль розслідування цієї справи.

Уповноважена Людмила Денісова заявила, що у нападі на ромів вбачаються ознаки дискримінації за національною ознакою, розпалення ворожнечі щодо ромської нацменшини, а також прояви ксенофобії.

Вона попросила Міністерство внутрішніх справ швидко та ефективно розслідувати напад на табір ромів. Також омбудсмен звернулася до міського голови Львова з проханням поінформувати про забезпечення соціальних та житлових прав ромів.

У Раді Європи засудили черговий напад на табір ромів у Львівській області. У Раді Європи заявили, що очікують невідкладного, повного та прозорого розслідування.

Не перший погром, не перші жертви

Зазначимо, що це вже не перший напад на ромів, унаслідок якого загинула людина.

16 травня 2017 року у селищі Вільшани Харківської області стався збройний конфлікт між двома групами місцевих мешканців, частина з яких були ромської національності. В результаті були поранені четверо людей, один з яких — 50-річний чоловік — помер. Загиблим виявився очільник ромської громади у Вільшанах Микола Каспіцький.

Правоохоронці за цим фактом заявили про затримання трьох підозрюваних у стрілянині та відкрили провадження за статтями про хуліганство та навмисне вбивство.

22 квітня 2018-го члени праворадикальної організації С14 розібрали та спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. В С14 заявили, що ромів завчасно попросили залишити парк до 20 квітня.

Поліція Києва порушила дві кримінальні справи за фактом розгону націоналістами ромського табору на Лисій горі.

Глава МВС Аваков назвав «залякуванням» та «переслідуванням» розгін табору ромів у Києві. Тоді ж у Нацполіції заявили, що створять групу реагування на прояви нетерпимості.

Посольство США закликало Україну розслідувати напади на ромів.

7 червня представники «Національних дружин» заявили про розгін поселення ромів у Голосіївському парку Києва і поставили їм ультиматум.

Поліція Києва порушила кримінальну справу за статтею «Хуліганство» через погром представниками «Національних дружин» ромського табору в Голосіївському парку.

Львів радикалізм кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні