Під час чергового погрому юні неонацисти вбили людину. Всіх затримали (ВІДЕО)

Пізно ввечері 23 червня у Львівській області напали на табір ромів, унаслідок чого від ножових поранень, учинених групою осіб, загинув один чоловік та ще троє людей дістали поранення.

Представниця управління з дотримання прав людини у поліції Львова Оксана Санагурська розказала, що в таборі, на який напали ввечері 23 червня, проживало 14 людей. З них - 10 дорослих та четверо дітей. Всі, хто вижив, зараз мають статус потерпілих. Вбитий - Давид Пап, заробляв збором металобрухту. У лікарні перебуває у стабільно важкому стані брат вбитого Давида, якого також порізали ножем нападники. Інші двоє поранених - жінка й дитина - виписані з лікарні.

За фактом нападу поліція почала кримінальне провадження про умисне вбивство, вчинене групою осіб. Затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі (останнє малоймовірно, бо більшість нападників - неповнолітні).

З місця події вилучено речові докази, зокрема – ніж, яким нанесено поранення загиблому, та інші предмети, що їх зловмисники використовували для нанесення ушкоджень жителям табору.

Нападники, неофіційно - саме неонацисти:

Любили Гітлера й цитували Муссоліні

Хто нападники

Працівники львівської поліції оперативно затримали сімох молодиків віком 16-17 років, жителів Львова, підозрюваних у причетності до нападу. Крім того, поліцейські встановили й затримали 20-річного організатора цього нападу.

Вісьмом нападникам (20-річному організатору та сімом неповнолітнім) повідомили про підозру. Нацполіція встановила, що загалом до нападу причетні 11 людей.

Видання Zaxid.net з посиланням на неофіційні дані від джерел у поліції повідомляє, що затримані є учасниками незареєстрованого угруповання «Твереза і зла молодь».

Угруповання має свій канал на YouTube, який мав назву Lemberg Jugend, однак після нападу його перейменували у набір випадкових літер, ймовірно, для того, аби його було важче відшукати.

На опублікованих відео цього угруповання використовувалася символіка ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division. Крім того, «Твереза і зла молодь» має свій логотип — перехрещені бейсбольні бити та хокейна воротарська маска.

Зазначимо, що офіційно причетність угруповання до нападу не підтверджено, сама «Твереза і зла молодь» також не оголошувала про причетність своїх членів до інциденту.

Представниця управління з дотримання прав людини у поліції Львова Оксана Санагурська підтвердила Забороні, що нападники позиціонують себе як організація «Твереза і зла молодь», та наразі встановлена причетність 17 людей до цієї організації. Вони знаходяться в поліції.

За даними ZAXID.NET, як організатора нападу на табір ромів поліція затримала 20-річного львів'янина Андрія Тичку. У соціальній мережі «Вконтакте» був лише один акаунт Андрія Тички, який 24 червня видалили.

Реакція влади

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що постраждалим від нападу на кілька днів нададуть притулок.

За словами голови громадської організації «Рома України Терніпе» Миколи Юрченка, ромів відвезли в міський центр для безхатченків, а поранений юнак залишається в лікарні під охороною.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини через напад на ромів у Львівській області звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та попросила взяти під контроль розслідування цієї справи.

Уповноважена Людмила Денісова заявила, що у нападі на ромів вбачаються ознаки дискримінації за національною ознакою, розпалення ворожнечі щодо ромської нацменшини, а також прояви ксенофобії.

Вона попросила Міністерство внутрішніх справ швидко та ефективно розслідувати напад на табір ромів. Також омбудсмен звернулася до міського голови Львова з проханням поінформувати про забезпечення соціальних та житлових прав ромів.

У Раді Європи засудили черговий напад на табір ромів у Львівській області. У Раді Європи заявили, що очікують невідкладного, повного та прозорого розслідування.

Не перший погром, не перші жертви

Зазначимо, що це вже не перший напад на ромів, унаслідок якого загинула людина.

16 травня 2017 року у селищі Вільшани Харківської області стався збройний конфлікт між між двома групами місцевих мешканців, частина з яких були ромської національності. В результаті були поранені четверо людей, один з яких — 50-річний чоловік — помер. Загиблим виявився очільник ромської громади у Вільшанах Микола Каспіцький.

Правоохоронці за цим фактом заявили про затримання трьох підозрюваних у стрілянині та відкрили провадження за статтями про хуліганство та навмисне вбивство.

22 квітня 2018-го члени праворадикальної організації С14 розібрали та спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. В С14 заявили, що ромів завчасно попросили залишити парк до 20 квітня.

Поліція Києва порушила дві кримінальні справи за фактом розгону націоналістами ромського табору на Лисій горі.

Глава МВС Аваков назвав «залякуванням» та «переслідуванням» розгін табору ромів у Києві. Тоді ж у Нацполіції заявили, що створять групу реагування на прояви нетерпимості.

Посольство США закликало Україну розслідувати напади на ромів.

7 червня представники «Національних дружин» заявили про розгін поселення ромів у Голосіївському парку Києва і поставили їм ультиматум.

Поліція Києва порушила кримінальну справу за статтею «Хуліганство» через погром представниками «Національних дружин» ромського табору в Голосіївському парку.

Більше на УП та Громадському

Львів радикалізм кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні