З яким вірусом бореться Хамерман знищує віруси

Музично-перформативний гурт «Хамерман знищує віруси» бореться з вірусом ханжества вже 21 рік поспіль. За цей час коло їхніх фанатів склалося і ствердилося, вектор творчого шляху викристалізувався й стабілізувався, і мусило статися маленьке інформаційне диво, аби в суспільстві піднялася нова хвиля цікавості до «ХЗВ» як до культурного явища. Це диво раптово відбулося в Івано-Франківську, під час виступу «Хамерманів» на фестивалі Porto Franko.

Про це йдеться оглядовій статті Громадського

Ще раз про те, що сталося на Porto Franko

«Хамерман Знищує Віруси» дали концерт на фестивалі Porto Franko в Палаці Потоцьких 14 червня. Подія була закритою з обмеженням віку 21+. Для виступу Альберт та Володимир «вбралися» в картини на силіконових бретельках від жіночої білизни, а відтак Володимир мінімізував костюм до самої шкарпетки на інтимному місці.

Власне, нічого нового для себе «ХЗВ» не зробили: провокативні тексти з нецензурною лексикою, форма одягу, скажімо, вільна — все це нормально і традиційно для гурту, це відомо кожному, хто хоч колись стикався з творчістю «ХЗВ».

Але у місцевої влади свої скрєпи:


Після виступу гурту ХЗВ мер Івано-Франківська наказав освятити місце події (ВІДЕО, ФОТО)

Український Facebook сміється й плаче через цю історію вже майже тиждень. Але хайп приходить і йде, а що залишиться суспільству, Івано-Франківську і, власне, «Хамерманам»?

Кадилом по закону

«ХЗВ» кажуть, що за понад 20 років творчості такого резонансу їхній виступ ще не викликав, та ще жодного разу не доводилося попереджати організаторів про формат. Музиканти називають цензурою подібне узгодження сценічних костюмів або інших власних творчих рішень з організаторами чи представниками влади та заявляють, що вони ніколи такого не робили і не робитимуть.

«Як може відбуватися узгодження? «Дорогі організатори, можна я одягну на член шкарпетку і заспіваю кілька пісень із матюками?» — каже Володимир Пахолюк.

Поліція відкрила кримінальне провадження не проти конкретних осіб, а просто за фактом хуліганства. На жодні допити музикантів наразі не викликали.

«Справу відкрили після проведення моніторингу в інтернеті, де громадяни Прикарпаття обурилися виступом цього гурту і дали оцінку: такий виступ є антиморальним і антихристиянським», — сказала в ефірі «Нині вже» Мирослава Белдик, речниця ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області.

Коло підозрюваних, за її словами, ще не визначили. Спершу правоохоронці повинні поспілкуватися з організаторами та з людьми, які знімали виступ на камери.

Про звернення поліції щодо надання фото-відео зйомки виступу «ХЗВ» уже повідомив у Facebook головний редактор видання «Курс» Сергій Борис.

Політичні віруси

Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська, в коментарі Громадському сказав, що міська влада до відкриття провадження не має стосунку, але воліє більше не допустити повторення таких виступів у місті: «Це урок на майбутнє. Такі заходи треба все-таки погоджувати».

Мер нагадав, що головним меценатом фестивалю був його політичний опонент, кандидат на посаду міського голови, який не переміг — Олександр Шевченко, через що Марцінків не хотів «ставити перепони фестивалю».

Олександр Шевченко відреагував на виступ «ХЗВ» у своєму Facebook різко: «Розуміючи суспільний резонанс та неоднозначність трактування подій, надалі, очевидно, що ми будемо обумовлювати певні табу на майбутні фестивалі».

Франківський інформаційний аналітик Ігор Ткач розповів Громадському, що, на його думку, причиною конфлікту є винятково політика: «Ніякого стосунку до мистецтва чи до фестивалю це не має. Що Руслан Марцінків, що Олександр Шевченко в мистецтві не розбираються».

Співорганізатор фестивалю Porto Franko Ростислав Держипільський в ефірі Громадського назвав ситуацію смішною та страшною одночасно. Він сподівається, що переможе здоровий глузд, і закликає не ставити ярлик на Івано-Франківську. Попри заперечення речниці поліції, Ростислава все ж допитала поліція.

«Я от коли вперше тоді в поліції і був, то почав реготати. Питають: «Чого ви смієтесь?». Я кажу: «Я не вірю, що таке сьогодні може бути у нас в державі. Хлопці, давайте заспокойтеся і не робіть посміховисько з нашого міста», – розповідає Ростислав Держипільський.

Життя після хайпу

«Уже тиждень є враження, що я існую в обставинах глибинного сюру», — каже учасник «ХЗВ» Володимир Пахолюк.

У свою чергу, Альберт Цукренко негативну реакцію на творчість гурту пояснює так: «Це питання емоційно зарядженої подачі інформації. 100% людей, які негативно коментували наш виступ, не були на ньому присутні. Ті ж, хто приходить, зазвичай піддаються нашим «чарам» і переходять на наш бік».

Чимало митців, журналістів та арт-менеджерів підтримали «Хамерманів». Свою позицію у Facebook висловили, зокрема, поетеса Євгенія Чуприна, письменник Сергій Жадан, головна редакторка ART UKRAINE Аліса Ложкіна, художник, письменник і музикант Іван Семесюк.

«Це свідчить, що в Україні досить високий рівень ханжества та пуританства. Якщо такі поважні люди, як мери, кажуть, що треба запустити попа в рясі, аби він махав щіткою, макав у відро і ляпав водою на стіни маєтку колишнього олігарха. І це має якимось чином реабілітувати цю постройку від зав’язаної в носок піпіськи», – коментує ситуацію Дмитро Зезюлін, фронтмен гурту Latexfauna.

Володимир Пахолюк каже, що запрошень і впізнаваності гурту дійсно стало більше, скоро будуть анонси нових виступів на їхній сторінці. Підсумовуючи, називає цю пригоду в Івано-Франківську нагородою за 21 рік творчості.

музика івано-франківщина гумор релігія мистецтво краса абзац

Знак гривні
Знак гривні