Опозиційного до Путіна російського журналіста Аркадія Бабченка вбили в Києві

Російського журналіста Аркадія Бабченка вбили 29 травня 2018 року в Києві у власному помешканні. Йому вистрелили в спину. Він помер у кареті швидкої допомоги. Йому був 41 рік.

Бабченко родом із Москви. У 18-річному віці, у 1995 році, був призваний в армію, брав участь у першій чеченській війні. Демобілізувався за 2 роки.

Згодом закінчив юридичний факультет Сучасного гуманітарного університету.

Та вже з початком другої чеченської війни підписав контракт зі Збройними силами РФ, брав участь у "контртерористичній операції" в Чечні. Демобілізувався у 2000 році і зайнявся журналістикою.

Шлях у журналістиці Аркадій Бабченко почав з "Московського комсомольця", де був військовим кореспондентом. Також був кореспондентом програми "Забытый полк" для низки каналів. Співпрацював з численними газетами, журналами і передачами.

Згодом пішов працювати в "Новую газету". Був у Південній Осетії у 2008 році як військовий кореспондент. Із початком війни на сході України працював військовим кореспондентом на Донбасі. При цьому прямо критикував агресію режиму Путіна.

З жовтня 2017 року до цих днів Аркадій Бабченко вів програму "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR.

Чому виїхав з Росії

Будучи критиком російської влади, Бабченко неодноразово зазнавав переслідувань в Росії. Зокрема, у березні 2012 року проти нього було порушено кримінальну справу за допис про можливу тактику мітингувальників "за чесні вибори".

Бабченко послідовно звинувачував російську владу у розв'язанні війни на сході України. На початку 2017-го року почалося справжнє цькування журналіста в Росії після того, як він опублікував у соцмережах пост про катастрофу Ту-154 над Чорним морем.

Журналіст висловив думку, що артисти, які летіли в Сирію, не варті жалю. Після цього йому почали надходити серйозні погрози, і Бабченко вирішив виїхати із сім'єю з Росії. Спершу переїхав до Праги, а коли там закінчилася віза, перебрався в Україну, працював тут на телебаченні.

За матеріалом каналу 24

бабченко путін змі

Знак гривні
Знак гривні