Астрономи виявили чорну діру, яка кожні два дні їсть по зірці. Можливо, це наймасивніша чорна діра у Всесвіті

Астрономи з Австралійського астрономічного товариства виявили надмасивну чорну діру, яка кожних два дні поглинає по одній зірці розміром з Сонце. Вчені вважають, що це найбільш швидкозростаюча чорна діра в нашому Всесвіті.

Попередній запис про дослідження з’явився на сайті arXiv. Повний текст опублікують пізніше, - передає Громадське.

Чорна діра J2157-3602 знаходиться за 12 мільярдів світлових років від Землі, тому вчені спостерігають явище з істотною затримкою в часі, яка становить приблизно 12 мільярдів років.

Її виявили за допомогою трьох різних інструментів: супутника Гайа Європейського космічного агентства, спостережень в обсерваторії та супутника NASA.

Згідно зі спостереженнями вчених, маса J2157-3602 становить близько 20 мільярдів сонць, і вона збільшується на 1% кожен мільйон років. Це означає, що приблизно кожні два дні чорна діра поглинає масу речовини, еквівалентну Сонця.

Дослідники вважають, що це найбільш швидкозростаюча чорна діра, яку коли-небудь знаходили. Швидкість зростання діри одночасно робить її найяскравішим об’єктом такого роду: вона світиться яскравіше, ніж ціла галактика.

Якби вона знаходилася в центрі Чумацького Шляху, то була б в 10 разів яскравішою від повного Місяця та затьмарювала б усі інші зірки.

Також вчені відзначили, що якби J2157-3602 була серед Чумацькому Шляху, то це зробило б життя на Землі неможливим через величезний потік рентгенівського випромінювання від чорної діри.

наука космос абзац

Знак гривні
Знак гривні