Казус Лусваргі. Як саме бразилець-бойовик ДНР через юридичні колізії опинився на свободі в Києві (ВІДЕО)

Бразилець Рафаель Лусваргі приїхав на Донбас воювати проти української армії на боці угрупувань «ЛДНР». За його власними словами, він штурмував Дебальцеве і був поранений під час боїв за Донецький аеропорт. У 2016-му в ході спецоперації він був затриманий СБУ і засуджений до 13 років позбавлення волі.

Але кілька днів тому «Донбас.Реалії» зустріли бойовика в Києві. Виявилося – він на волі. Як Лусваргі уникнув ув'язнення, і чому тепер він живе в монастирі?

В ухвалі Апеляційного суду від серпня 2017 року вказано, що попередній вирок Печерського суду про ув’язнення Лусваргі на 13 років скасовано і призначено новий розгляд справи.

Причина – допущена низка істотних порушень.

Зокрема, порушення правил підсудності. Розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Але й після скасування вироку бразильця на свободу не випустили. Йому був продовжений запобіжний захід, і Лусваргі залишився під вартою у Київському слідчому ізоляторі.

У кінці 2017 року бойовика випусти з-за ґрат під особисте зобов’язання, за яким він не міг залишати межі Києва, мусив повідомляти суд про зміну свого місця проживання, а також з’являтись до суду за першою вимогою.

Зміну запобіжного заходу ініціював прокурор у справі Ігор Вовк. З таким клопотанням він звернувся до суду 15 грудня. Менш ніж за два тижні до обміну полоненими, в перебігу якого Україна передала угрупованням 233 людини, на контрольовану урядом територію повернулись 73 людини.

Прокурор Вовк не приховує: Лусваргі випустили з СІЗО саме у зв’язку з обміном.

«Його планували на обмін з військовополоненими «ДНР» і «ЛНР», у зв’язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він обвинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають лише під вартою. Але, незважаючи на це, суд на це пішов», – сказав прокурор Ігор Вовк.

За словами адвоката обвинуваченого Валентина Рибіна, його клієнт був у відповідних списках, однак обмін Лусваргі не відбувся. Щоправда, після цього бразилець не повернувся назад за ґрати. Більше того, коли в середині лютого термін дії його запобіжного заходу закінчився, новий щодо нього вже не обрали. Таким чином, бразилець через рік після вироку в 13 років позбавлення волі за створення терористичної організації – отримав повну свободу пересування Україною. Хоча зараз в нього немає жодних документів, паспорт йому українські правоохоронці не віддали.

Детальніше на Радіо Свобода

донеччина Бразилія кримінал лусваргі

Знак гривні
Знак гривні