Росія скуповує валюту

Центробанк (ЦБ) Росії за тиждень збільшив розмір золотовалютних резервів на $3,5 млрд.

Про це пише Цензор.

Золотовалютні резерви Росії зросли за тиждень санкційної паніки на $3,5 млрд, відзвітував Банк Росії. Після того, як хвиля розпродажів зійшла нанівець, регулятор відновив покупки валюти для Мінфіну.

Лише за один день 18 квітня на зазначені цілі було витрачено 17,5 млрд рублів. Це найбільший обсяг інтервенцій з лютого цього року.

При цьому ЦБ заявив, що у зв'язку з останніми подіями може відмовитися від зниження ключової ставки у квітні.

У Банку Росії вважають, що росіяни звикли до зльотів та падінь рубля і намагаються на цьому заробляти.

"В принципі, громадяни вже звикли до "перельотів" і могли за курсом минулого вівторка піти і поміняти назад - виграли на цей момент. У нас громадяни вже в різні боки намагаються циркулювати на валютному ринку", - цитує РИА "Новости" першого заступника голови ЦБ Ксенію Юдаєву.

Невідомо, чи заробили щось росіяни на останніх коливаннях курсу, викликаних новою порцією американських санкцій, але сам регулятор у мінус точно не пішов. У четвер ЦБ повідомив, що обсяг міжнародних резервів станом на 13 квітня становив $462,4 млрд, збільшившись за тиждень на $3,5 млрд, або 0,8%.

Нагадаємо, що обмежувальні заходи щодо "Русалу", його основного акціонера Олега Дерипаски, Віктора Вексельберга і "Ренови", глави "Газпрому" Олексія Міллера та інших фізосіб і компаній були введені 6 квітня. У понеділок 9 квітня на біржі почалося обвальне падіння рубля.

Проте ЦБ купив у цей день валюту для Мінфіну на 11,6 млрд руб. Потім інтервенції були припинені. Але щойно ситуація на ринку стабілізувалася, покупки були відновлені. 18 квітня Центробанк витратив на ці цілі 17,5 млрд рублів. Цього року більше було направлено лише 20 лютого (31,4 млрд руб.). Високий обсяг інтервенцій збережеться ще кілька днів, щоб компенсувати неучасть у шести торгових сесіях. Загалом цього року Мінфін направив на поповнення резервів уже близько 1 трлн руб.

Ослаблення рубля, на думку аналітиків ЦБ, поки не призведе до розкручування інфляційної спіралі, яка за підсумками березня становить 2,4% при цільовому рівні в 4%.

"Незважаючи на те, що короткострокові проінфляційні ризики, пов'язані з ослабленням рубля і динамікою зарплат, за минулий місяць зросли, перехід до тренду на повернення інфляції до 4% очікується лише в другій половині цього року", - наголошується в квітневому огляді "Про що говорять тренди".

Але, водночас, Ксенія Юдаєва каже, що чергового раунду зниження ключової ставки в квітні може і не відбутися. Цього року регулятор знижував ставку двічі, минулого року він робив це шість разів. Зараз ключова ставка становить 7,25% річних.

"Я точно скажу, що ймовірність зниження, звичайно ж, знизилася, порівняно з тим, як очікували минулого разу. Я б ніяких зараз не виключала варіантів, але з огляду на ту інформацію, яка нова є, ймовірність зниження знизилася", - сказала Юдаєва.

Вона також додала, що рівноважна ключова ставка Центробанку на короткостроковому горизонті дещо зросте, але її діапазон збережеться в межах 6-7%.

Раніше глава департаменту грошово-кредитної політики Банку Росії Ігор Дмитрієв повідомив, що ключова ставка ЦБ може піти як вгору, так і вниз. Аналітики вважають, що в умовах, коли нові санкції можуть бути введені в будь-який момент, ЦБ навряд чи стане знижувати ставку, навіть незважаючи на низьку інфляцію.

Аналітик "Алор брокер" Олексій Антонов вважає: після такої заяви заступника голови ЦБ можна бути впевненим, що ключова ставка в квітні залишиться на колишньому рівні.

"Я не очікую зниження ставки в квітні. Шок на валютному ринку вдарить по економіці. Банки не готові зараз знижувати ставки по кредитах. Імпортери вже перераховують ціни, курс долар-рубль не повернеться швидко до колишніх рівнів, навіть незважаючи на зростання цін на нафту", - вважає Георгій Ващенко, начальник управління операцій на російському фондовому ринку ІК "Фрідом Фінанс".

На його думку, відновити зниження ставки ЦБ зможе в другій половині року, якщо відновиться зміцнення рубля, а інфляція не підскочить вище 4%.

"Рішення не змінювати ставку, на мій погляд, учасники ринку зустрінуть з розумінням, реакція ринку буде спокійною", - вважає аналітик.

Вплив відновлення валютних інтервенцій Мінфіну на курс рубля не буде значним. Механізм покупки ЦБ валюти для Мінфіну існує настільки давно і працює настільки непомітно, що ринок майже перестав звертати на це увагу, вважає Олексій Антонов.

"Для учасників валютного ринку значно більше значення матимуть взаємини США та Росії у сфері санкцій і на тлі конфлікту в Сирії. Більше ракетних ударів означає слабший курс рубля", - наголошує він.

Але, водночас, рубль виграє від більш високої ціни на нафту, яка перетнула позначку в $74 за барель Brent - уперше з листопада 2014 року.

Олексій Антонов вважає, що курс долара найближчого тижня повернеться щонайменше до рівня підтримання 59 рублів. Але потім він відштовхнеться від цієї позначки і знову почне зростати. Рухатимуть його вгору покупки валюти регулятором і громадянами, які готуються до літніх відпусток і страхують свої заощадження від можливої ​​різкої девальвації рубля.

економіка санкції фінанси росія

Знак гривні
Знак гривні