Facebook заробляє на наших даних і має нам платити за їх використання (Точка зору)

Під час слухань у Конгресі США щодо скандалу з витоком даних, маніпулюванням виборцями та сприянню поширенню ворожнечі - Марк Цукерберг заявив:

"Все, що ви викладаєте на Facebook - ваша власність".


Цукерберг у Конгресі визнає свої помилки, через які Facebook використала Росія і не тільки (ТЕЗИ)

І це правда. Тим часом, компанії використовують наші дані - вони їх зберігають і перепродають одне одному. А тому вони мали б сплачувати компенсації власникам - тобто, нам із вами.

Таку точку зору висловлено в матеріалі CNN.

Наші з вами дані використовуються для заробітку - передусім компаніями, які розробляють і нав'язують нам свою рекламу.

Наші дані використовують, щоб визначити, які саме продукти показувати подібним на нас користувачам. Це роблять усі: від Amazon - і до української Розетки.

Наші дані використовують для розробки штучного інтелекту - звідки, ви думаєте, вчиться говорити Алекса?

Убер використовує наші дані для покращення сервісу.

Тесла збирає дані з наших машин, які використовують її автопілот, для покращення своїх технологій і подальшого заробітку.

Основна, по суті, мета використання й обробки наших даних - утримання покупців і приваблення нових. Тобто, для заробітку.

Тим не менш, дані користувачів ніяк не відображені в бухгалтерії.

Звісно, Facebook скаже вам, що в обмін ви отримуєте безкоштовний сервіс. Шеріл Сендберг навіть казала, що компанія гіпотетично може змусити вас платити за користування соцмережею, якщо ви не надаєте певних даних.

Використання даних в обмін на гроші - не нове. В супермаркетах за заповення анкет ви отримуєте картку, що дає вам знижки, тобто, гроші. Але не на Facebook - який так само використовує ваші дані для маркетингу та інших способів заробітку. Facebook навіть просто торгує вашими даними, як виявилося. Продає їх іншим компаніям, як от Cambridge Analytica.

У конгресі Цукербергу сказали: "Ви багато разів повторили, що дані належать мені... Це звучить добре, але на практиці Ви заробляєте [на даних] 40 мільярдів на рік. А я нічого. Так, ніби дані належать вам".

Це - точка зору авторів колонки на CNN

соцмережі бізнес безпека опініон

Знак гривні
Знак гривні