Іспанка. Сто років тому пандемія грипу забрала 20-100 млн життів

Навесні 1918 року вибухнула пандемія грипу, який отримав назву іспанського. За півтора роки він охопив усю планету. Це був дуже небезпечний підвид грипу, який вразив близько 30% населення планети, а померло від нього, за різними підрахунками, від 20 до 100 мільйонів осіб. Оскільки тоді у країнах Азії статистика була не дуже ретельна, то дослідники подають такі різні цифри.

У Києві, за даними різних авторів, «іспанкою» перехворіло від 50% до 100% населення. В Україну хвороба прийшла з арміями - вже восени 1918 року.

У 1918 році була велика міграція населення разом з німецькою армією. А ще всередині ХІХ століття було доведено, що ця епідемія рухається по дорогах.

Табір Кемп Фенстон у США, спроби ізолювати хворих

У будь-якому разі, загиблих від грипу значно більше, ніж, наприклад, кількість загиблих під час Першої світової війни, яка тоді тривала.

Іспанський грип не виник в Іспанії: він отримав таку назву лише через те, що в Іспанії, на відміну від інших країн, цю проблему не замовчували, а обговорювали у пресі. Адже у той час тривала Перша світова війна, і в більшості європейських країн військова цензура не дозволяла писати на такі теми.

Іспанський грип і грип загалом має досить тривале коріння. Дуже схожу нозологію – тобто, захворювання – описав ще Гіппократ у 412 році до нашої ери. У Середні віки хвороба мала кілька назв. Одна з найпоширеніших – італійська лихоманка. В Італії досить часто реєстрували це захворювання й пов’язували його з розташуванням зірок та місяця на небі. Німці були більш схильні до науки та вважали, що це все пов’язано з особливостями харчування взимку: з вживанням мочених яблук, солоної риби та іншої, як вони казали, «зимової їжі». Але в усіх країнах завжди казали, що «на все воля Божа».

Інфлюенція – була перша назва грипу. З часом, у зв’язку з тим, що він раптово починався, мав несподіваний перебіг, дали назву «грип», яка походить від англійської grip «хапати».

Якщо взяти надзвичайно велику поширеність, то смертність від «іспанки» у відсотковому плані була не такою вже й вражаючою. Але це - найбільш "розпіарена" пандемія й дотепер.

За матеріалом Радіо Свобода

війна історія медицина

Знак гривні
Знак гривні