Офіційно: в результаті сімейного насильства торік загинуло 116 людей - жінок та чоловіків

Ґендерно обумовлене насильство - тема нова і болісна для України. У виданні Update не так давно з’явилась неоднозначна інфографіка, де порівнювали кількість жінок, що загинули від сімейного насильства (600) з кількістю загиблих військових (191). Щоправда, Update “забули” вказати, де взяли ці дані. Ми знайшли, звідки походять їхні цифри, і надіслали запити до поліції та прокуратури. Загалом, від насильства в сім’ї постраждало 1367 людей, серед них 1046 жінок.

Автор: Петро Бондар

Цифру 600 Update взяли зі звіту Фонду Народонаселення ООН в Україні.Однак, представники/-ці фонду пояснюють, що підрахунок жінок, які загинули від ґендерно зумовленого насильства (в тому числі в сімʼї), ніхто не веде. Для того, щоб уявити масштаби проблеми, дослідники фонду обрахували максимально можливу кількість жертв. Вони помножили загальну кількість жінок вбитих у 2015 році (1279), на “глобальний коефіцієнт” - 0,47.

Що за “глобальний коефіцієнт”, звідки він взявся і наскільки йому можна довіряти? Коефіцієнт - це відсоток жінок, що гинуть від рук свої партерів або родичів (тобто, 47%). Для чоловіків він складає 6%. Коефіцієнт походить зі звіту Управління ООН з наркотиків та злочинності. Фактично, це частка жінок, які загинули від рук своїх родичів та партнерів у світі за 2012 рік.

Цей коефіціент не допоможе отримати точне число загиблих, але завдяки ньому можна вирахувати максимально можливе значення. Це може бути корисним для окремих наукових досліджень, чим, власне, і займався Фонд Народонаселення ООН в Україні.

З іншого боку, такі цифри не відображають реальну кількість жертв. Це, швидше, орієнтир, ніж точний підрахунок. На своїй графіці Update всього цього не вказали, чим виклали шквал негативних емоцій та критики при обговоренні цієї важливої теми.

На жаль, єдине джерело, яке може засвідчити кількість жертв - це статистика Поліції та Генеральної Прокуратури. Її можна критикувати за неточність чи упередженість, але нічого кращого просто не існує.

На наш запит Прокуратура відповіла, що 116 людей (стать не вказано) загинуло від “пов’язаних з насильством в сім’ї злочинів”. Загалом, від насильства в сім’ї постраждало 1367 осіб, серед них було 1046 жінок. Ці дані доводять, що жінки найбільше страждають від домашнього насильства - принаймні, коли йдеться про зареєстровані випадки. Відкритим залишається питання, як боротися з домашнім насильством.

Наше дослідження Єдиного реєстру судових рішень показало схожий порядок цифр: у 2017 році суди розглянули 143 справи, у яких йшлося про “смерть потерпілої”, та в реєстрі важко встановити достеменно, чи ці убивства пов'язані із сімейним насильством.

З усієї історії можна зробити висновок, що незалежно від того, які ваші мотиви, цифри завжди варто перевіряти. Особливо, якщо ви робите резонансні порівняння.

Cімейне насильство - це реальна і серйозна проблема. Для того, щоб її вирішити, потрібно об’єднати зусилля суспільства та правоохоронців, а не сіяти сварки, публікуючи гіпотетичні цифри під виглядом реальних.

жінка злочин насильство

Знак гривні
Знак гривні