Каталонці люблять кокс, а північноєвропейці - спіди. Які наркотики й де вживають найбільше в Європі (ІНФОГРАФІКА)

Кокаїн - другий за популярністю після коноплі нелегальний "наркотик" у світі. Але, на відміну від коноплі, медицина ставить його в один ряд із героїном (клас А за британською системою, найсильніші). Цікаво, що вживають його переважно старші люди - англійською вони мають сленгову назву "сиві нюхачі" (silver snorters). Так, у Британії пробував кокаїн кожен десятий, а 750 тисяч вживають його щороку. Лондон був "кокаїновою столицею ЄС" кілька років поспіль - але зараз випав із топ-десятки.

Дослідження

Дослідження щороку проводить Європейське агенство з відстеження обігу наркотиків. Вони досліджують проби зі стічних вод різних міст - адже приховати вживання наркотика можна, але потім він виводиться з організму.

Передбачувано, найбільше наркотиків вживають європейці по вихідних.

Ми звели в одну таблицю всі показники зі звіту: по
кокаїну (викликає високу залежність),
MDMA (таблетки, відомі як екстазі) (порівняно низька залежність),
амфетаміну (він же "спід" у сленгу) (середня залежність),
метамфетаміну (висока залежність).

Всі ці наркотики належать до класу "стимулянтів", по-різному прискорюючи та посилюючи відчуття, водночас виснажуючи організм і, зокрема, нервову систему (див.лінки вище). Часто використовуються в компаніях, у нічних клубах.

Інфографіка різна для кожного наркотика, оскільки, за даними гугла, вони мають різні дози - відповідно, порівнювати їх між собою за "числом людей" в одній таблиці не можна.

Кокаїн

Одна середня "доріжка" - 250 мг, за даними гугла.

MDMA ("екстазі")

Одна середня "доза" - 100 мг, за даними гугла

Амфетамін ("спід")

Середня "доза" - 100 мг, за даними гугла

Метамфетамін ("вінт")

Середня "доза" - також близько 100 мг, за даними гугла. У тих, хто зловживає - 250 мг

Отже, люди "на депресивній півночі" загалом вживають більше стимулянтів - Барселона швидше виявилася винятком, зокрема і як місто туристів і дискотек. У списках ще один раз трапляється Кіпр - але крім того, немає південних міст: ані Франції, ані Італії, ані Греції, ані Іспанії (окрім винятку Барселони) чи Португалії.

Першоджерело (англійською) - Daily Mail

суспільство інфографіка медицина Європа

Знак гривні
Знак гривні