Україна може говорити з Заходом про перегляд обмежень у ракетних технологіях і військово-технічному співробітництві - Горбулін

Екс-секретар РНБО України (1996-1999), директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), радник президента України Володимир Горбулін переконаний, що в теперішніх умовах Україна має право ставити перед західними союзниками питання про перегляд обмежень у використанні наявного потенціалу в царині ракетних технологій і ВТС.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Оцінюючи поточну ситуацію з реалізацією потенціалу ВТС для забезпечення завдань обороноздатності в нових умовах під час міжнародної спеціалізованої конференції в Києві, В.Горбулін сказав: "Вся наша робота в експорті (оборонної продукції. - Ред.) стикається з протистоянням з боку наших деяких союзників із країн, які, практично, нас дуже сильно підтримують. Але, як ви знаєте, жодного виду озброєння ми від них ще не отримали".

"Ми сьогодні змушені працювати з багатьма країнами і використовувати наш науково-технологічний потенціал: ми працюємо з деякими арабськими країнами, з такими країнами, як Туреччина. Але все це викликає з боку західних партнерів одразу "посилання", що ми, таким чином, порушуємо режим нерозповсюдження ракетних технологій", - констатував він.

Екс-секретар РНБО нагадав, що при вступі в Режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ) в 1997 році, Україна врахувала всі пропозиції США щодо використання наявного потенціалу в царині ракетних технологій.

Він висловив упевненість, що в умовах 4-річних бойових дій у країні і довгострокових викликів гібридної війни РФ, Україна має "моральне" право ставити перед західними союзниками питання про перегляд чинних обмежень щодо дальності для стратегічних ракет середньої дальності в інтересах власної обороноздатності. На цьому етапі, за словами В. Горбуліна, "це викликає чомусь у західних партнерів нерозуміння".

У зв'язку з цим радник глави держави висловився за активізацію роботи з донесення цієї позиції України до європейських союзників, у тому числі, із залученням міжпарламентських зв'язків, і насамперед по лінії ПАРЄ.

"Україна має право ставити перед усім світом питання про необхідність зміни умов (ВТС. - Ред.) не тільки в ракетних технологіях: з точки зору майбутнього створення (нових. - Ред.) зразків озброєння", - підкреслив В. Горбулін.

зброя горбулін опініон

Знак гривні
Знак гривні