Рубан отримував зброю від окупантів і планував разом з очільниками ДНР масові теракти в центрі Києва, - СБУ

Затриманий 8 березня під час перевезення цілого арсеналу зброї Володимир Рубан вже не вперше "тягнув" через лінію розмежування такий вантаж, а в розробку до спецслужб потрапив вже давно.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу після того, як суд першої інстанції ухвалив тримати підозрюваного під вартою протягом наступних двох місяців слідства.

Частина вилученого березневого вантажу Рубана. Фото СБУ.

Він також повідомив деякі деталі справи та показав оперативне відео.

Грицак заявив, що операція дозволила запобігти масштабним терактам у центрі Києва, метою яких були "тисячі людських життів".

Затримання Володимира Рубана відбулось на КПВВ "Майорськ" поблизу Горлівки 8 березня.

За інформацією голови СБУ, затриманий організував вивезення з окупованої території великої партії вогнепальної зброї та інших засобів ураження.

У мікроавтобусі Мерседес "Спринтер" Рубан віз:

- 5 автоматів Калашникова АК-74;
- 3 автомати Калашникова АКС-74У;
- 1 автомат Калашникова АК-47;
- 2 ручних кулемети Калашникова;
- 2 пістолети Макарова калібру 9 мм без маркування, з магазинами, виробництва РФ;
- 4 пристрої для безшумної стрільби виробництва РФ;
- 46 одиниць 120мм мін із вкрученими підривачами М12, вишибними патронами та додатковими пороховими зарядами;
- 6 мін осколкової дії МОН-50 виробництва РФ;
- 6 мін калібру 62 мм з вкрученими реактивними двигунами до протитанкового гранатомета РПГ-7В та підривачами М6;
- 12 порохових вишибних зарядів до пострілів ручного протитанкового гранатомету РПГ-7;
- 2 протитанкових гранатомети РПГ-22;
- 6 пострілів до протитанкового гранатомету РПГ-7;
- 20 гранат Ф-1 і 20 запалів до них;
- 20 гранат РГД-5 і 20 запалів до них;
- 28 гранат для підствольного гранатомету ВОГ-25;
- предмет схожий на саморобну мінометну міну з діаметро 57 мм і вишибними патронами виробництва РФ;
- 62мм міномет;
- 320 патронів калібру 12,7;
- 1280 патронів калібру 9 мм;
- 700 патронів калібру 7,62;
- 4320 патронів калібру 5.45;
- 17 магазинів, споряджених 570 патронами калібру 5.45;
- 2 магазини, споряджених 60 патронами калібру 7.62;

В коробці з гранатами був виявлений упаковичний лист від 11.06.2016 так званої "вч 08819", що відноситься до незаконного збройного формування "1-й Армійський корпус ДНР".

Рубан на фоні частини арсеналу, який перевозив у мікроавтобусі. Фото - СБУ

За словами Грицака, Рубан вже не вперше вивозив подібний арсенал. Так, у листопаді 2017-го він організував перевезення з окупованої території вантаж зброї, в якому були задокументовані під час негласних слідчих(розшукових) дій:

- крупнокаліберний кулемет "Утьос" калібру 12.7мм, виробництва РФ;
- крупнокаліберна гвинтівка калібру 12.7мм, доопрацьованої в ДНР;
- 4 міномети калібру 120мм, модифікованих у ДНР;
- 260 патронів калібру 12,7мм;
- 2 ручні протитанкові гранатомети РПГ-7В;
- 6 пострілів ПГ-7Л до РПГ-7;
- 6 порохивх зарядів до того ж гранатомету;
- 6 протипіхотних мін МОН-50;
- 20 гранат РГД-5, 20 запалів до них;

"Мені повідомили, що під час суду Рубан назвав себе "бараном". Це правда? Так от, я хочу з цього "барана" зняти його шкуру і одягнути його в його справжню", - сказав Грицак, увімкнувши аудіозапис, в якому під час розмови двох осіб голос, який, за словами голови СБУ, належить Рубану, перераховує частину списку першого, листопадового арсеналу.

Грицак також заявив, що під час негласних слідчих(розшукових) дій здобуто вагомі та достатні докази того, що Рубан діяв спільно з ватажками терористів ДНР - Захарченком та Тимофієвим-"Ташкентом". Разом вони дієво готували теракти в центральній частині Києва, під час яких мали бути використані завезені засоби ураження та зброя.

Завезена зброя та засоби ураження деактивовані та знаходяться під оперативним контролем СБУ, запевнили у службі.

Грицак також висловив впевненість, що ні Захарченко ні "Ташкент" не могли самостійно взяти на себе відповідальність з планування та підготовки масштабного теракту у Києві, і що за їх діями стоять рішення, прийняті у Кремлі.

На брифінгу було також продемонстровано відео, зняте кількома прихованими камерами в машині, що підтверджує попереднє "ведення" Рубана та, ймовірно, проведення силовиками операції так званої "контрольованої поставки".

На відео особа, схожа на Рубана, перед проїздом блок-посту на окупованій території сідає за кермо мікроавтобуса. На блок-посту його вже очікує машина, яка рушає перед мікроавтобусом, "ведучи" до Горлівки, повз в'їзний знак якої й проїжджає авто з Рубаном. В подальшому він передає машину на території Горлівки людям у військовій формі зі зброєю, які переганяють автівку в Ясинуватській район, де прихована камера у вантажному відсіку фіксує завантаження боєприпасів та зброї. Після в'їзду на територію України Рубана було затримано.

Грицак повідомив, що серед іншого планувався розстріл центральної частини Києва. "Йшлось би про тисячі загиблих. Організатори цих терактів хотіли отримати хаос і багато крові. Війська мали повернутись з АТО у Київ, і подальші події би подавали як громадянську війну", - повідомив голова СБУ.

Він пообіцяв оприлюднити докази планування теракту, коли будуть оголошувати підозри та обиратизапобіжні заходи наступним фігурантам.

Він також роздав присутнім журналістам прес-реліз, в якому, за його словами, описані зв'язки Рубана з "Українським вибором" Медведчука.

"Вони пов'язані з 2013 року. Він зараз намагається дистанціюватись, і в соціальних мережах багато чого видалялось, але це ні про що не каже", - підкреслив він.

зброя теракт рубан затримання сбу медведчук

Знак гривні
Знак гривні