Де скинутий ватажок ЛНР Плотницький? У тюрмі, на підвалі, вбитий чи спокійно проживає награбоване? (ВІДЕО)

Куди зник Ігор Плотницький? Колишній ватажок угруповання бойовиків «ЛНР» так і не з’явився на публіці після збройного «перевороту» в окупованому Луганську.

«Офіційна» інформація – виїхав в Росію. Але самі бойовики стверджують: Ігор Плотницький сидить в тюрмі «Крести» в російському Санкт-Петербурзі.

Так де ж він насправді? «Донбас.Реалії» шукали сліди Плотницького.

Три місяці минуло після збройного «перевороту» в угрупованні «ЛНР». З того часу колишній ватажок Ігор Плотницький жодного разу не з’явився на публіці – ані в Луганську, ані в Мінську, де він нібито є підписантом угод. Але нещодавно його ім’я спливло у заяві першого завідувача «скарбницею» луганських бойовиків Болотова Владлена Заруби, також відомого під позивним «Куба».

Він був учасником захоплень адміністративних будівель, але після приходу до «влади» Плотницького опинився осторонь справ «керівництва» бойовиків у Луганську. Нині ж Заруба свідчить про те, що Плотницький нібито заарештований в Росії за розтрати фінансової допомоги.

Від 07:45

«Він живе в «Крестах» і дає дуже хороші свідчення. Там розкрадання більше ніж на мільярд доларів. Мільярд, виділений Росією», – заявив Заруба в інтерв’​ю сепаратистським медіа.

Російські «Крести»

Слідчий ізолятор «Крести» в Санкт-Петербурзі – одна з найвідоміших російських в’язниць. Чи справді тут таємно тримають луганського екс-ватажка? Доля колишнього ватажка угруповання «ЛНР» зацікавила петербурзьких правозахисників.

Крєсти

«Ми пішли в «Крести», тому що інформація була про те, що він знаходиться саме там. Ми дали листок зі списком людей, з якими хотіли б поговорити, і співробітник адміністрації сказав, що така людина тут не перебуває. Я повторно попросив подивитися по-батькові, тому що по-батькові рідкісне досить. Співробітник вдруге прийшов і сказав, що «немає у нас таких», – розповідає заступник голови Громадської спостережної комісії Санкт-Петербурга Роман Ширшов.

Де перебуває Плотницький: версії

У листопаді минулого року газета «Московський комсомолець» писала, що колишній ватажок угруповання «ЛНР» нібито володіє особняком за 30 мільйонів доларів в підмосковній Барвисі. Крім того, існує версія, що Плотницький взагалі не покидав Луганськ, а утримується в одному з підвалів місцевого «МГБ». Або взагалі убитий.

Тим не менше, сліди колишнього ватажка «ЛНР» привели до зовсім іншого напрямку. А саме – до російського міста Воронеж. Саме там як приватний підприємець офіційно зареєстрований син Ігоря Плотницького Станіслав. За індивідуальним номером вдалося визначити рід діяльності Плотницького-молодшого. На нього зареєстровані воронезькі магазини мережі «Техноеконом». Спеціалізація – продаж зниженої в ціні побутової техніки.

Журналіст і блогер Денис Казанський, який освітлює тему Донбасу, припускає – цілком можливо, що Плотницький спокійно живе на награбовані гроші.

«Я думаю, він живе собі в Росії. У своєму маєтку, купленому на вивезені, награбовані «чесно» гроші – мільйони з пограбованого Луганська. І він поживає життям такого собі відставного рантьє», – каже блогер.

Свідчення проти мільярдера?

Але для колишніх лідерів «російської весни» спокійне життя в Росії – швидше виняток, ніж правило. Лідера харківського угруповання «Оплот» Євгена Жиліна застрелили в Підмосков’ї у вересні 2016 року. А попередник Плотницького, перший ватажок угруповання «ЛНР» Валерій Болотов раптово помер після випитої з невідомим співрозмовником чашки кави.

Сєпаратіста вєк недолог: убиті й таємниче померлі ватажки

Щодо того, чи може загрожувати схожа доля Плотницькому, висловився навіть ватажок угруповання «Всевелике військо Донське», громадянин Росії Микола Козіцин, який також брав активну участь в бойових діях на Донбасі проти України.

«Ну поміняє він там паспорт, зробить собі пластичну операцію, прибере щоки, які наїв за три роки – кого пограбував, пред’яву все одно пред’являть!» – каже він.

Тим часом луганський бойовик Заруба продовжує стверджувати, що Плотницький знаходиться у в’язниці і дає свідчення. У тому числі – свідчить проти мільярдера та колишнього співвласника корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Олега Мкртчана.

«Я так розумію, що після свідчень Плотницького під арешт взяли в Росії його куратора-подільника... Не пам’ятаю прізвище, вірменин чи азербайджанець. Один із господарів Алчевського меткомбінату», – каже Владлен Заруба.

Чи шукає ГПУ бойовика у Росії?

Чи могли співробітники в’язниці просто сказати неправду петербурзьким правозахисникам? За словами заступника голови Громадської спостережної комісії Санкт-Петербурга Романа Ширшова, такі прецеденти вже були, тож стверджувати на сто відсотків, що його там немає, не можна: «Від моїх колег приховали одну людину, але потім вони все ж його знайшли».

«Досі у нас немає таких прецедентів, так? Ось цих колишніх бойовиків, їх або кудись висилають в почесне заслання, де вони спокійно собі живуть, як той же Козіцин або Безлер..., або їх просто ліквідують», – додає Денис Казанський.

Місцезнаходження одіозного луганського бойовика досі залишається загадкою. «Донбас.Реалії» звернулися до Генпрокуратури України із запитанням: чи шукають вони Плотницького в Росії? До редакції надійшла відповідь, що інформацію про арешт Плотницького перевірять. І обіцяють відправити запит російським компетентним органам.

Плотницький луганщина сепаратизм кримінал

Знак гривні
Знак гривні