В Італії на виборах перемагають прокремлівські популісти

За попередніми підсумками парламентських виборів минулої неділі в Італії найбільше голосів здобув «Рух п’яти зірок», антиєвропейська партія популістів і симпатиків Кремля. Перемогу святкує також коаліція правоцентристів під проводом колишнього прем’єра Сильвіо Берлусконі.

Лівоцентристська коаліція проєвропейського спрямування, яка була при владі останні п’ять років, посідає третє місце. Жодна з політичних сил не набирає достатньої кількості голосів для гарантованого створення парламентської більшості. Італія вступає у фазу політичної невизначеності, чого боявся Брюссель та міжнародні ринки.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі Радіо Свобода:

Тотальної поразки зазнала коаліція лівоцентристів на чолі із 43-річним лідером Маттео Ренці, лідером Демократичної партії, яка підтримувала Україну з часу російської агресії.

Результат, як і передбачали опитування до виборів, виявився провальним – трохи більше від 20 відсотків голосів. Член цієї коаліції – партія на євроцентристських засадах «+Europa» і її провідник Емма Боніно здобули мізерну кількість голосів, не набравши мінімальних 3 відсотків, необхідних для проходження до парламенту.

«Це – не той результат, на який ми працювали. Ми бачили наступ хвилі протекціоністів, ксенофобів, популістів і націоналістів, антиєвропеїстів. Ми намагалися запропонувати італійцям альтернативну програму. Не вдалося. Це для нас урок. Слід бути переконливішими», – сказав член партії «+ Europa» Бенедетто Делла Ведова.

Популісти святкують, Берлусконі не дуже

Тріумфаторами себе оголосили популісти «Руху п’яти зірок» на чолі із 31-річним Луїджі Ді Майо, він же і кандидат на посаду прем’єр-міністра.

Луїджі ді Майо та його команда

Партія одноосібно посідає перше місце, набравши понад 30 відсотків голосів. «Якщо ці дані підтвердяться, то будемо говорити про тріумф «Руху п’яти зірок», а це значить, що усі (партії-опоненти) повинні будуть йти до нас і говорити з нами. І це буде вперше», – коментував перші підсумки підрахунку голосів один з лідерів «п’ятизіркових» Алессандро Ді Баттіста. Рух, заснований коміком Беппе Грілло 2009 року, вперше пройшов до парламенту у 2013 році. Політична сила вважає, що не належить ні до правого, ані до лівого спрямування: це так звана партія «проти всіх». Вони завжди відкрито виступали про ЄС, проти євровалюти, ставили під питання членство Італії в НАТО та є прихильниками політики Кремля і його господаря.

Щоправда, під час виборчої кампанії "Рух п’яти зірок" дещо пом’якшив антиєвропейську риторику. Зокрема, його лідер Ді Майо тепер вважає недоцільним залишати єврозону.

Успішний результат має і коаліція правоцентристів 81-літнього Сильвіо Берлусконі, яка набрала майже 40 відсотків.

«Очевидно, що у поєдинку між традиційними партіями і силами протесту італійці проголосували за партії протесту. Переможцями вийшли Ді Майо і Сальвіні. Першою буде коаліція правоцентристів, але завдяки Сальвіні. Досі в Італії при владі завжди були центристські сили, а тепер прийшли інші, далекі від центральних політичних пріоритетів країни. Обидві партії позиціонують себе як антисистему, вони збирають голоси завдяки меседжам про економічне і соціальне нерівноправ’я («п’ятизіркові») та про небезпеку мігрантів і ворожість до Європи («Ліга»)», – коментує підсумки виборів Мауріціо Молінарі, головний редактор La Stampa.

«Досі цього не спостерігалося в жодній іншій країні Західної Європи, – наголошує оглядач. – В інших країнах ці сили отримали помітний успіх, але ніхто ніде не досяг більшості. Якщо взяти разом голоси цих двох партій, то маємо майже більшість голосів виборців».

За новим виборчим законодавством Італії на пропорційній основі, більшість у двох палатах парламенту отримує політична сила, яка отримала на виборах 40 відсотків голосів. Такого результату не вдалося досягти жодному учаснику перегонів, тож більшість тепер треба формувати шляхом переговорів. І першу скрипку гратимуть ті, хто має перевагу зібраних голосів виборців.

Тепер режисером складної політичної ситуації стає президент Італії Серджо Маттарелла.

Найближчими днями він повинен почати консультації про створення можливої коаліції партій для формування більшості та уряду. Оглядачі вже передбачають тривалий і складний переговорний процес, оскільки «Рух п’яти зірок» до виборів категорично відмовлявся від коаліцій будь з ким. Аналітики побоюються домовленостей між «п’ятизірковими» та «лігістами», програми яких багато в чому подібні, але політично вони ніколи не вважали себе однодумцями. Перед президентом країни також постає завдання заспокоїти Брюссель та фінансові ринки з огляду на політичну невизначеність в країні з високим зовнішнім боргом.

Зовнішня політика під питанням

«Рух п’яти зірок» і «Ліга» провадять відкриту проросійську політику, послідовно і категорично закликають скасувати санкції ЄС проти Москви та визнати анексований Крим територією Росії.

Коментуючи дані голосування за підсумками екзит-полу, голова асоціації «Італія-Україна Майдан» Фабіо Преведелло на своїй сторінці у Facebook написав: «Перші підсумки опитувань свідчать про тотальну перемогу «Руху п’яти зірок». Готуймося до уряду у складі «п’ятизіркових» і «лігістів», поза Європою, поза євро. Завтра Путін прийде просити підтримки на користь Росії з усіма грошима, якими він фінансував виборчі кампанії Сальвіні і Грілло».

італія кремль путін росія вибори Європа

Знак гривні
Знак гривні