Головред Страни Гужва попросив політичного притулку в Австрії

Головний редактор інтернет-видання «Страна.ua» Ігор Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку у влади Австрійської республіки.

Цікаво, що консультує його екс-чиновник адміністрації президента Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов.

У Відні головред «Страна.ua» вже подав документи щодо отримання політичного притулку.

«Процедура максимум займає 15 місяців, може швидше. Мені видали документ, який свідчить, що моя заява прийнята до розгляду і весь цей час я зможу знаходитися в Австрії», — сказав Гужва.

На запитання про те, яким чином він продовжуватиме брати участь у слідстві проти нього, Гужва зазначив: «Я вибудовую свою стратегію захисту, консультуюся з адвокатом, тому поки не готовий говорити про свої плани».

Гужва обгрунтовує свій від'їзд тим, що кримінальні провадження проти нього є елементом тиску на редакцію видання.

«Я є тим важелем, через який можна чинити тиск з боку влади на нас (Страна.ua) — через кримінальні справи і загрози арешту», — додав він.

Гужва виїхав до Австрії після того, як у нього закінчився термін запобіжного заходу, визначений судом, і він отримав право залишити Україну.

«Ігор Гужва залишається головним редактором видання і продовжує керувати «Страна.ua» з-за кордону», — ідеться у заяві.

Сам Гужва у своєму зверненні заявив, що проти нього відкрито 5 кримінальних проваджень, які можуть передбачати до 7 років позбавлення волі. За його словами, усі провадження проти нього мають політичний характер у зв'язку із професійною діяльністю і отримали «добро» президента Петра Порошенка.

Нагадаємо, головного редактора «Страна.ua» затримали 22 червня в Києві. Також у редакції видання пройшли обшуки, було вилучено флеш-накопичувач, на якому нібито знаходилися документи, що містять держтаємницю.

Гужву підозрюють у вимаганні хабаря у розмірі 20 тисяч доларів за нерозголошення інформації.

За матеріалами Громадського

скандал кримінал гужва австрія змі

Знак гривні
Знак гривні