Транспорт Добкіна й вісім пересадок: Як тікав з України Янукович (МАРШРУТ)

Після підписання угоди з опозицією, Янукович вертається до Межигір'я. Пізно ввечері він рушає в Харків на гелікоптері, де зустрічається з Добкіним, звідти приїздить до Донецька, але в донецькому аеропорту його знімають з літака — подробиці про втечу екс-президента під час свідчень в Оболонському райсуді Києва розповіли двоє його охоронців — Олесь Шаран та В'ячеслав Козлов.

Громадське відтворило його маршрут по днях і годинах

21 лютого 2014 року

8:30 Віктор Янукович приїздить з Адміністрації президента, де він провів ніч, до резиденції Межигір'я.

12:00 Вирушає назад до Адміністрації для підписання угоди з опозицією.

Після підписання Янукович заходить до свого кабінету в АП. Згодом дає команду охоронцям готуватися до виїзду в Харків. Однак за сорок хвилин команду скасовують. Сили міліції відводять з вулиці Банкової. З міркувань безпеки Янукович з охоронцями вертаються до Межигір'я.

До 21:00 Янукович лишається там, у своєму кабінеті.

Близько 21:00 дає команду готувати гелікоптер для вильоту в Харків.

«Я бачив, що в цей час біля будинку стояв вантажний автомобіль і вантажили речі. Були різні пакунки, замотані картини», — розповідає екс-охоронець Януковича Олесь Шаран.

22:00 Два гелікоптери вилітають з Межигір'я до Харкова. Януковича супроводжують 4 охоронці: начальник служби безпеки Кобзар, Шаран, Бернацький і Павленко.

21-22 лютого

У Харкові в супроводі трьох охоронців Янукович прямує до резиденції обласної ради, яку на той час використовували для візитів вищих посадовців. Їх зустрічає Михайло Добкін і представники місцевої влади. Від них Янукович отримує транспорт.

Після розмови з Добкіним, Янукович повідомляє, що 22 лютого о 13-й планує відвідати з'їзд представників місцевого самоврядування. Однак після повідомлень про «радикально налаштованих осіб», яких помітили біля місця проведення заходу, Служба безпеки відраджує його відвідувати з'їзд.

До резиденції приїжджають представники місцевої телерадіокомпанії та беруть у Януковича інтерв'ю. Відтак Костянтин Кобзар доручає вантажити речі та виїжджати до аеропорту Харкова. Приїхавши на місце, речі завантажують у два гелікоптери. Янукович з Бернацьким летять на першому, решта співробітників — на другому.

Уже після зльоту охоронці чують команду, яку віддає пілотові Олександр Турчинов: вони мають повернутися до Харкова. Пілот відповідає, що пального вистачить лише до Донецька, й продовжує рух.

В аеропорті Донецька Янукович наказує охоронцям перевантажити речі у 2 літаки типу Falcon. Президент-утікач піднімається на борт з Кобзарем, Бернацьким і Павленком.

Виліт затримується. Стюардеса каже, що прикордонники забороняють виліт через проблеми з документами. Після цього в гучномовець Януковича просять вийти з літака і забезпечити його від'їзд з аеродрому.

Охоронці помічають біля борту Януковича озброєних прикордонників. Вони показують посвідчення й кажуть, що «в аеропорту перебуває особа, стосовно якої здійснюється державна охорона». Прикордонники не заважають.

Янукович сідає в авто з Павленком та Бернацьким. Інші охоронці перевантажують речі в мікроавтобус і рушають за ними. Зупиняються на території резиденції, де залишаються до вечора, очікуючи на прибуття кортежу з Харкова. Коли кортеж прибуває, Кобзар наказує охороні здати телефони, вимкнути їх і готуватися до від'їзду в Крим.

Ніч з 22 на 23 лютого

Янукович з охоронцями їдуть на двох авто, інші рухаються в напрямку, встановленому Кобзарем.

На виїзді з Донецька їх зустрічає син екс-президента Віктор Янукович. Бернадському телефонують та повідомляють, що в районі Мелітополя на них уже чекають і туди їхати не можна.

Близько 2-ї ночі кортеж зупиняється. Бернацький і Кобзар виходять з машини і радяться. Після цього кортеж розвертається і рухається у зворотньому напрямку.

Пересуваються другорядними дорогами, вимкнувши світло фар.

У Донецькій області, орієнтовно ближче до Бердянська, на них чекають три гелікоптери військового типу, які, за словами охоронця Олеся Шарана, могли бути російськими. За кілька хвилин перевантажують речі. Вилітають у невідомому напрямку та зупиняються у місці, яке охоронці не ідентифікували.

Син Януковича Віктор та Костянтин Кобзар виходять з гелікоптерів, наказавши охоронцям лишатися всередині. До гелікоптерів приїжджають автомобілі, в які охоронцям наказують перенести речі.

Після цього самих охоронців на цих же автомобілях відвозять до аеродрому, невідомому їм раніше, на якому їх чекає літак: у ньому вже знаходиться Віктор Янукович, частина охоронців та ще група невідомих осіб. Вони вилітають у напрямку Криму.

Під час руху цим літаком пілоти екіпажу повідомляють про технічну несправність і відбувається посадка на аеродромі, невідомому охоронцям, проте на виході з нього вони бачать на літаках та автомобілях написи «Анапа» .

Там перевантажують речі до подібного літака і вилітають до Автономної республіки Крим.

23 лютого

12:00 Янукович прибуває до Криму, там його зустрічають близько 30 військовослужбовців РФ, займають кругову оборону, підганяють мікроавтобуси та вантажівки. Янукович вирушає до Ялти в санаторій ВМФ Росії.

Ввечері Віктор Янукович зустрічається з Клюєвим, Захарченком, Якименком та Ільїним.

24 лютого

Янукович наказує готувати державну дачу «Гліцинія», де він нібито хоче залишатися, проте виявляється, що на це потрібно надто багато часу — приміщення законсервували на зиму. Речі знову вантажать в авто, кортеж рушає в напрямку Севастополя.

Пізно увечері на території військової частини РФ Янукович пише заяву про відмову від держохорони. Ті охоронці, котрі вирішили рухатись далі з Януковичем, пишуть заяву на звільнення та здають зброю. Ймовірно, звідти Віктор Янукович вирушає до Ростова.

Президент-утікач звинувачується в державній зраді, пособництві представникам влади Росії, умисних діях, учинених з метою зміни державного кордону України, встановленого Конституцією, та веденні агресивної війни.

За цими статтями колишньому президентові загрожує до 15 років ув’язнення.

майдан янукович кримінал

Знак гривні
Знак гривні