Діло йде до хунти. Цивільні органи влади втрачають довіру, військові нарощують (ІНФОГРАФІКА)

Волонтери і Збройні сили України вже традиційно отримують найвищу довіру українського суспільства.

Про це свідчать дані опитування громадської думки, проведеного в грудні Фондом “Демократичні ініціативи” та соціологічною службою Центру Разумкова.

“Серед соціальних інституцій найкращий баланс довіри (перевагу довіри над недовірою) мають волонтерські організації (+37%), Збройні сили України (+37%), Церква (+25%), громадські організації (+4%). Натомість решта інституцій, довіра до яких оцінювалася в опитуванні, мають негативний баланс довіри".

Динаміка довіри до влади сумна

Всі опитування - станом на грудень кожного року:

Нова поліція мала умовний нуль у 2014-му, бо опитування почали проводити з 2015-го.

Ось іститути, які зберігають позитивний баланс

Всі опитування - станом на грудень кожного року.

Волонтери мали умовний нуль у 2014-му, бо опитування почали проводити з 2015-го.

Лідери недовіри

З поміж політичних інститутів, найгіршу оцінку за довірою отримали: Верховна Рада України (–76 %), державний апарат (–75%), політичні партії (–71%), уряд України (–65%), Президент України (–60%).

До лідерів недовіри також потрапили такі складові правоохоронної системи, як суди (–75%) та прокуратура (–74%).

Дуже високим рівень недовіри виявився і до комерційних банків (–73%) та Національного банку України (–67%).

Найгірший баланс довіри/недовіри мають російські ЗМІ (–77%).

Негативний баланс довіри/недовіри мають й інші соціальні інституції: поліція (–46%), СБУ (–26,5%), профспілки (–25%), західні ЗМІ (–22%), патрульна поліція (–19%), Омбудсман (–17%), НАБУ (–12%), органи місцевого самоврядування (–12%), ЗМІ України (–6%).

“Порівняно з груднем 2016 року, баланс довіри/недовіри у всіх інституцій або майже не змінився, або погіршився. Найбільше погіршення балансу є у патрульної поліції (негативний баланс зріс на 24%) та Президента України (–14%)“, – зазначають соціологи.

Повна таблиця

клікніть для збільшення

Наприкінці 2017 року, так само, як і наприкінці 2016-го, в Україні немає жодного політичного лідера і громадського діяча, довіра до якого переважала б над недовірою.

Найбільшу недовіру громадяни висловили до Арсенія Яценюка (баланс довіри/недовіри становить –81%), Арсена Авакова (–75%), Олександра Турчинова (–75%), Юрія Луценка (–75%), Андрія Парубія (–72%). Далі за рівнем негативного ставлення йдуть: Віктор Медведчук (–70%), Олег Ляшко (–67%), Петро Порошенко (–62%), Дмитро Ярош (–62%), Надія Савченко (–61%), Юрій Бойко (–58%), Міхеїл Саакашвілі (–58%), Володимир Гройсман (–56%), Юлія Тимошенко (–53%), Віталій Кличко (–52%), Вадим Рабінович (–48%), Ірина Геращенко (–46%), Андрій Садовий (–43%), Валерія Лутковська (–39%), Оксана Сироїд (–31%), Анатолій Гриценко (–25%).

Відносно кращим є рівень баланс довіри/недовіри до Володимира Зеленського (–11%) та Святослава Вакарчука (–5%).

Практично у всіх політиків, довіра до яких оцінювалася і в грудні 2017 року, і в грудні 2016 року, має місце негативна динаміка балансу довіри.

Найбільше погіршення спостерігається у Юрія Луценка (баланс погіршився на 32%), Андрія Парубія (–30%) та Ірини Геращенко (–24%).

Позитивною ця динаміка є лише у Юрія Бойка, Вадима Рабіновича та Оксани Сироїд (проте ця динаміка є незначною, фактично в межах похибки вибірки), зазначають соціологи ФДІ.

Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в межах проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Текст за матеріалом Новинарні

армія інфографіка соціологія

Знак гривні
Знак гривні