Обережно, дезінформація! ЯК «РИА Новости» намагалися використати Texty.org.ua

ОНОВЛЕНО 11:56 21.12.2017 РИА Новости об 00:53 21.12.2017 зняло із анонсу своєї прес-конференції про бідність в Україні посилання на ТЕКСТИ.

попередній текст:
Два тижні тому «Тексти» зробили графіку за даними Вікіпедії про середній рівень заробітної плати. «Новина» збурила російський інтернет. Цю нашу інфографіку передрукували близько 100 російських медіа, від RT до псковських новин. 21 грудня філіал агентства РИА Новости «на Украінє» влаштовує прес-конференцію «Самая бедная страна Европы. Украинцы бегут от нищеты» (анонс).

В анонсі згадані Тексти:

«Согласно исследованию украинского аналитического центра Texty.org.ua, Украина стала наиболее бедной страной в Европе: здесь самая низкая зарплата после уплаты налогов — всего 190 евро. Выросла разница между минимальными и максимальными зарплатами в бюджетных учреждениях. Если в Западной Европе эта "вилка" составляет 1:4, в США 1:5 , то в Украине разница в 2006 году была 1:40, а в 2017 — уже 1:100. По данным соцопроса КМИС в 2017 года, лишь 50,3% украинцам полностью хватало денег на еду, а покупать одежду уже трудно. Только 27% ответили, что им хватает денег на еду и одежду. При этом почти 20% украинцам не хватает денег на продукты питания, а 80% украинских пенсионеров живут за чертой бедности».

Ось як це виглядало, поки РІАН не виправили свій анонс (скріншот):

Зверніть увагу. Ми не проводили дослідження мінімальних і максимальних зарплат у бюджетних закладах, проте в анонсі інформація структурована так, нібито це наші дані. Єдині посилання на джерело в абзаці – texty.org.ua та дані опитування КМІС. Ці цифри з невідомого джерела не мають жодного відношення до нашої редакції. Аналогічно ми не знайшли свідчень того, що КМІС озвучували таку «статистику».

Також наголошуємо:

1) «Тексти» не проводили ВЛАСНОГО дослідження рівня зарплат. У графіці ми навели дані середніх зарплат із Вікіпедії, попередньо вказавши основну причину різниці – падіння курсу гривні. У нашій замітці вказане джерело даних. Усі російські джерела це проігнорували.

2) У нашому тексті вказано, що за паритетом купівельної спроможності, тобто враховуючи, скільки товарів і послуг можна купити на середню зарплату, Україна є третьою з кінця серед європейських країн. Ми не боїмося говорити правду про економічну ситуацію, хоч кремлівська пропаганда завжди знайде до чого доскіпатись. Проте не стверджуємо, що Україна — найбідніша країна Європи. Тому що це не так.

Агентство запрошує експертів, аби обговорити важливу для держави проблему. Одна з них є співавторкою проекту «Модель пенсійної системи». Але факти і думки експертів втрачають своє значення за такої подачі.

фейк

Знак гривні
Знак гривні