Правозахисники вимагають нормального лікування для політв'язня, якого непритомного тримають у наручниках в окупованому Криму

Правозахисники звернулися до російської окупаційної влади в Криму з вимогою надати медичну допомогу кримськотатарському активісту Бекіру Дегерменджі, якого з Сімферопольського СІЗО доправили до реанімації, - пише Громадське.

Дегерменджі має 3 групу інвалідності і страждає від бронхіальної астми. Наразі його стан вкрай важкий — набряк легенів та серцева недостатність. Зазначається, що Дегерменджі наразі перебуває у медикаментозному сні на штучній вентиляції легень.

За інформацією родичів активіста і адвоката, ув’язнений перебуває в 7-й міській лікарні Сімферополя, де його в непритомному стані тримають в наручниках. До палати не допускають дружину Дегерменджі і адвоката, а троє «правоохоронців» чатують біля палати.

Правозахисники наголосили, що до цього протягом п’яти днів 57-річний Дегерменджі не міг спати через загострення астми. Його адвокат вимагав госпіталізації і надання медичного лікування, проте де-факто суд відхилив клопотання захисника.

«Крим SOS» вимагає від окупаціної влади Криму надати Бекіру Дегерменджі кваліфіковану медичну допомогу, і негайно змінити запобіжний захід на більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою, а також провести перевірку матеріалів так званої «справи про вимагання» на предмет сфабрикованості.

Також правозахисники звернулися до уряду України представників міжнародних організацій і урядів країн ЄС, Швейцарії, США та Канади з проханням стежити за здоров'ям Дегерменджі і сприяти його звільненню.

Бекір Дегерменджі був затриманий і поміщений під варту в Криму 23 листопада 2017 разом з трьома іншими кримськими татарами.

Затримання відбулося в результаті спецоперації російських силовиків. В результаті цих дій від інфаркту померла 83-річна ветеран кримськотатарського національного руху Веджиє Кашка.


Більше на КримSOS

крим росія окупація татари анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні