У справі про державну зраду Януковича допитають Порошенка

Оболонський суд Києва ухвалив рішення про виклик на допит президента Петра Порошенка та інших високопосадовців як свідків у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича.

Таке рішення суд ухвалив на засіданні 7 грудня, задовольнивши клопотання прокуратури, передає Громадське телебачення.

Оголошуючи список свідків, які будуть допитані в суді, головуючий суддя Владислав Дев'ятко назвав, зокрема, ім'я Петра Порошенка.

Раніше прокуратура клопотала про виклик у суд як свідка у справі про держзраду Януковича Порошенко. Він ще не допитувався в ході досудового слідства.

«Прошу викликати в судове засідання Порошенко Петра Олексійовича в якості свідка сторони обвинувачення. Необхідність в допиті даного свідка виникла у сторони звинувачення в ході дослідження доказів у судовому засіданні, яке відбулося 06 грудня 2017 року», — сказав прокурор Руслан Кравченко.

Крім того, суд ухвалив рішення про виклик на допит як свідка секретаря РНБО Олександра Турчинова, спікера парламенту Андрія Парубія, главу МВС Арсена Авакова та лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка.

В ході засідання суд долучив до матеріалів справи і досліджував як документальне підтвердження сторони звинувачення резолюцію Генасамблеї ООН, ухвалену в грудні 2016 року, яка стосується порушень прав людини в Криму.

Держадвокат Януковича Ігор Ляшенко заявив клопотання про надання часу на підготовку до надання доказів сторони захисту.

У зв'язку з цим суд оголосив перерву в засіданні до понеділка 11 грудня на 10:00 ранку.

5 жовтня адвокат Януковича полетів у Росію на зустріч з президентом-утікачем. Раніше адвокат Герасько вимагав відкласти розгляд справи, заявив про тиск на суд і також викликав поліцію після відмови в задоволенні його клопотань.

Президент-утікач звинувачується у державній зраді, пособництві представникам влади Росії, умисних діях, учинених з метою зміни державного кордону України, встановленого Конституцією та веденні агресивної війни.

За цими статтями, колишньому президенту загрожує до 15 років ув'язнення.

Влітку цього року адвокат Януковича заявив, що екс-президент подав до ГПУ заяву про державний переворот.

янукович порошенко

Знак гривні
Знак гривні