НБУ скасує дрібні монети, а готівкові ціни заокруглюватимуться до 10 копійок для заощадження

Округлення готівкових розрахунків до 10 копійок з припиненням карбування монет дрібних номіналів дасть змогу НБУ економити близько 91 млн. грн. щороку на випуску і транспортуванні монет.

Про це повідомив журналістам директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко на брифінгу 16 листопада, - передає Громадське.

За його словами, витрати НБУ на випуск монет дрібних номіналів на сьогодні в кілька разів перевищують номінал таких монет.

“За останні чотири роки Національний банк витратив на карбування і транспортування розмінних монет в середньому 160 мільйонів гривень”, – сказав Зайвенко.

Він оприлюднив для громадського обговорення проект рішення НБУ, що пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округлюючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця.

При безготівкових розрахунках округлення не буде.

Відмова від монет номіналом 25 копійок обумовлена тим, що в разі відсутності монет до 5 копійок вони не будуть розмінюватися 10 копійками.

Натомість Нацбанк залишає монети 10 і 50 копійок.

Як пояснили в НБУ, примусове вилучення з обігу монет дрібних номіналів поки що не планується. Регулятор розраховує на поступове зниження їх обсягу в обігу за рахунок припинення карбування таких монет.

“На сьогодні монети дрібних номіналів втратили свою купівельну спроможність, а собівартість їх виготовлення перевищує їх номінальну вартість. Монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи”, – сказав Зайвенко.

Станом на 1 листопада 2017 року кількість розмінних монет на душу населення в Україні становила 293 штуки, або, якщо брати на вагу, – в середньому по 700 грамів монет, розповів Віктор Зайвенко.

Він також зазначив, що досвід більшості країн, які вилучали з обігу монети дрібних номіналів, показує, що в результаті таких дій заокруглюються не ціни, а загальні суми розрахунків. У разі безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюється.

Новинарня

бюджет фінанси реформи

Знак гривні
Знак гривні