Як російська Дойче Велле підігрує путінській пропаганді (ВІДЕО)

Як ми нещодавно повідомляли, російська служба "Німецької хвилі" зняла знущальне відео, де ніби сумнівається в нападі Росії на Україну (ВІДЕО)

Ми звернули на це увагу з огляду на тему, що стосується нас - але схоже, що на гроші платників податків Німеччини німецька служба підігрує Путіну періодично.

Інший приклад: Дойче Велле зображує Порошенка наркоманом, який просить у Путіна газу

Сатиричний мультсеріал “Заповідник”, який виходить на інтернет-каналах російської служби Deutsche Welle і виробляється на гроші німецьких платників податків, містить елементи кремлівської пропаганди.

Розбиралася Новинарня:

Анімований серіал віднедавна виходить на ФБ-сторінці DW (на русском) та на YouTube-каналі “Заповедник”, афільованому з російськомовним каналом німецької державної телерадіокорпорації.

Серіал у гумористичній формі подає відносини між світовими лідерами (Трамп, Путін, Меркель, Ердоган, Порошенко, Макрон, Цзиньпін, Ин та ін.), а також актуальні проблеми політики загалом – від ядерної програми КНДР до фільму “Матильда” в Росії.

“Перебивкою” для цих сценок є навколополітичні діалоги звірів у “радіоактивному заповіднику” – Вовка, Зайця, Ворони.

Найяскравіше “російський вплив” на гумор “Німецької хвилі” виявляється в епізоді “Порошенко в крамниці у Трампа: “Дайте мені ульотну зброю!”


Ось він на сайті DW

Український президент у серіалі DW показаний як нікчемний, істеричний політик, який ходить на напівзігнутих і говорить суржиком (очевидно, російські автори “Заповідника” залучали до роботи українських колег).

В епізоді з президентом США Порошенко панічно апелює до Трампа: “На Україну напали марсіанє! Зельоні человєчки… Із Росії, вєжлівиє, блін, такіє!” Він умовляє надати йому летальну зброю, бо наша “якась недолєтальна”.

Оглядачі зазначають, що такий підхід фактично є повторенням лінії Москви на заперечення причетності РФ до агресії проти України.

Зокрема, київський журналіст Олександр Аргат пише у “Фейсбуці”: “Вау! Аплодую російським пропагандонам. Їм вдалося під видом сатири впарити аудиторії російської “Німецької хвилі” шедевр антиукраїнської чорнухи.
Звісно, на нас ніхто не нападав. Це все вигадки. І летальної зброї нам не треба…
Насправді дуже від цієї гидоти бомбить. В тому числі і через зневажливий стьоб з мови. Уроди…
Сподіваюся, редакції вистачить розуму вибачитися”.

В іншій серії Трамп і Путін домовляються продавати газ разом – замість того, щоб їхні хлопці одні одним “наваляли”. Ангелі Меркель вони дають першу дозу безплатно. А коли до Путіна підходить Порошенко в образі наркомана, який переживає “ломку”, російський президент йому відмовляє.

Діалог Порошенка й Путіна, який продає газ:
– Слушай, дай в долг? Гроші – завтра.
– Эка тебя трясет и колбасит. Плохо?
– Пагано, дуже пагано. Плохо, трясе мене, змерз я, як цуцик…
– Не канает. Я слышал, что ты мой природный газ перепродавал, да еще и бодяжил с угарным.
– Тю, так і шо з того?
– Угорают теперь все надо мной, чуть бизнес не порушил. Вали отсюда.

У цьому епізоді виявляється ще один штамп російської пропаганди: “Україна нібито не платить за російський газ”. Хоча насправді Київ уже два роки не купує в Росії газ взагалі.


Особливо з 01:05

У свіжій серії європейські лідери стають свідками сімейної сварки Мадрида й Каталонії.

Порошенко каже: “У мене після такого Крим оттяпали по самий Перекоп”.

Меркель: “Та віддадуть тобі Крим. Коли-небудь”.

“Я от подумав: може, якщо в мене з Кримом не продвигається – може, мені Каталонію віддадуть?” – каже Порошенко.

При цьому він закидає Ангелі Меркель, Еммануелю Макрону і Терезі Мей сепаратистські рухи у їхніх власних країнах – Шотландія, Корсика, Баварія, після чого вони кидають українського колегу.

“Нахріна мені безвіз в Європу, єслі тут і поговорить ні з ким”, – бідкається мультиплікаційний Порошенко.


Про Україну - з 10:15

Як відомо, російські ЗМІ послідовно принижували значення безвізового режиму з ЄС для українців. При цьому повідомлялося про активну роль РФ у роздмухувані сепаратизму в країнах Євросоюзу, зокрема, Іспанії.

Блогер Олексій Панич коментує: “Кремлівська антиукраїнська пропаганда на сайті російської служби Deutsche Welle виглядає огидно і обурливо. Оскільки DW – це державний мовник, гадаю, це питання постане не лише в громадській, але й в дипломатичній площині. Разом з тим, я не вірю, що цей мультик відображає погляди на ситуацію керівництва DW (втім, у цьому хотілося б переконатися з відповідних заяв), і має стати приводом для погіршення стосунків між українцями та німцями в цілому (цілком можливо, що саме на це й розраховували автори цієї ганебної провокації)”.

“Принагідно нагадаю, що DW Akademie насправді робить багато корисного для української журналістики загалом і українського суспільного мовника зокрема – за що їм велика дяка. Але поява такого антиукраїнського сюжету в ефірі – це пляма на репутації компанії, і з цим треба щось робити. Залишати таке без наслідків не можна”, – зазначає Панич.

Міжнародна редакція “Радіо Свобода” (RFE/RL) присвятила окрему статтю реакції українців на мультсеріал “Німецької хвилі” (російською).

“Німецьке сатиричне шоу кепкує над Порошенком, але українці не сміються”, – пише автор матеріалу Крістоф Міллер, нагадуючи, що Крим окупували не марсіяни, а російські військові, і вони ж вчинили агресію проти України на Донбасі.

RFE/RL подає коментар заступника міністра інформаційної політики України Дмитра Золотухіна, який заявив, що серіал DW “нагадує дії на підтримку Кремля”.

“Російська сторона часто й віддавна використовує гумор для гібридної ворожої активності”, – сказав Золотухін.

Також “Свобода” цитує колонку Галі Койнаш на сайті Харківської правозахисної групи: сатиричне мультшоу “Німецької хвилі” розлютило багатьох українців, адже такий гумор дуже сумнівний для країни, що зазнала з 2014 року величезних втрат у війні з реальним агресором, а не “марсіянами”.

Авторка нагадує також, що, за висновком міжнародної слідчої групи, “Боїнг” рейсу MH17 із 298 людьми на борту був збитий ракетним комплексом “Бук”, ввезеним з території саме Російської Федерації. Крім того, на території України не раз потрапляли в полон російські військові, зокрема, Віктор Агєєв.

Сайт ХПГ принагідно нагадує, що це не перший випадок, коли інформаційна політика Deutsche Welle щодо України викликає занепокоєння. Наприклад, влітку 2016 року глава московського офісу DW Юрій Решето взяв участь у пропагандистському візиті до окупованого Росією Криму. Його присутність та коментарі були використані пропагандистським каналом RT (Russia Today) та іншими російськими ЗМІ для матеріалів із заголовками на кшталт: “Тепер це факт: західні журналісти, які відвідують Крим, кажуть, що це російська територія “.

До всього, DW на картах показує Крим як “спірну територію” – на противагу резолюціям Генеральної Асамблеї ООН та позиціям усіх демократичних країн.

Галя Койнаш зазначила, що творці серіалу мали б демонструвати “чутливість” у зображенні дій Росії щодо України.

Натомість Deutsche Welle – включно з головною редакцією в Берліні – стала на захист свого російського серіалу.

Речник медіакорпорації Крістоф Юмпельт у коментарі RFE/RL зазначив: “Є плюси, і є мінуси. Це те, що й очікується від сатири”.

“Очевидно, дух сатири полягає в перебільшенні, іноді дуже загостреному”, – сказав офіційний представник “Німецької хвилі”, відповідаючи на критику українців.

“Я розумію, що люди в Україні реагують на весь серіал, орієнтуючись на пана Порошенка, але він є не тільки в цьому епізоді (про “марсіян” у Криму – “Н”). І є інші епізоди та інші персонажі”, – додав він.

За словами Юмпельта, приблизно десять телемовників у кількох країнах вже висловили зацікавленість до трансляції “Заповідника”, який наразі доступний лише російською мовою, включаючи російський телеканал “Дождь”.

Захисники серіалу також наголошують на тому, що в деяких епізодах Путін і його команда показуються різко негативно і висміюються – як, приміром, компанія гопників на турецькому базарі.

“Путін – він такий, однією рукою тримає Ердогана за його ердоганні зони, а другою рукою ракетні комплекси продає“, – констатують у “Заповіднику”.

маразм німеччина кремль пропаганда змі

Знак гривні
Знак гривні