Нардепи вимагають скасувати обмеження на суму дотації з бюджету для аграрного олігарха Косюка

Народні депутати Верховної ради з фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Самопоміч" закликають парламентський комітет з питань бюджету скасувати поправки, які обмежують суму спеціальної бюджетної дотації для сільськогосподарських товаровиробників в одні руки.

Про це стало відомо з таблиці поправок до проекту державного бюджету на 2017 рік, пише Цензор із посиланням на "ЕП".

Так, відповідно до чинних норм Закону "Про державну підтримку сільського господарства", з 1 січня 2018 року набирає чинності обмеження, яке не дозволяє аграрним групам пов'язаних компаній отримувати більш як 150 млн грн дотацій на рік.

За січень-липень 2017 року велику суму дотацій отримали лише два аграрні холдинги - "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка та "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка (942 млн грн і 236 млн грн відповідно). Усі аграрні компанії за відповідною програмою отримали з бюджету 2,315 млрд грн дотацій, але крім МХП і "Укрлендфармінг" ніхто не отримував більш як 150 млн грн.

Поправки, які скасовують відповідне обмеження, зокрема, подали Олександр Бакуменко, який до початку роботи в Раді був Головою асоціації Союзу птахівників України, яка фінансується підприємством "Миронівський хлібопродукт". Серед підписантів також Микола Кучер, який на момент обрання був директором Департаменту виробництва продукції рослинництва і тваринництва "Миронівського хлібопродукту".

Так само під відповідною поправкою підписався колишній керівник Вінницької ОДА та позаштатний радник Петра Порошенка - Олександр Домбровський.

Крім того, відповідні поправки, які так само спрямовані на скасування обмеження, вносили депутати фракції "Самопоміч" (Олег Березюк, Іван Мірошниченко, Тетяна Острикова і Роман Семенуха).

Зокрема, вони пропонують збільшити фінансування на програму спецдотацій (йдеться саме про дотації, які нараховуються відповідно до акумульованих підприємством ПДВ - тобто, підприємство виробляє продукцію, платить державі ПДВ, і йому держава відшкодовує цей податок назад). За відповідною програмою дотації отримували компанії, які займаються птахівництвом.

Парламентарі з "Самопомочі" просять збільшити передбачений обсяг дотацій за програмою з 2 до 4,5 млрд грн, тобто, на рівні 2017 року. У той же час, нардепи пропонують зменшити на аналогічну суму програму дотацій на будівництво тваринницьких ферм.

У коментарі журналістам видання нардеп Острикова пояснила, чому депутати пропонують зменшити суму дотацій на тваринництво з 2,3 млрд грн до 300 млн грн.

"Справа в тому, що ці 2,3 млрд призначені на компенсацію з бюджету витрат тваринників на капітальне будівництво ферм або комплексів. Ти побудував, витратив 100 млн, а держава тобі компенсує 50%", - сказала депутат.

"Ми проаналізували, хто зараз будується і цього року введе в експлуатацію, і виявилося, що закінчується будівництво великого комплексу, і знову б ці гроші пішли в одні руки. Тому в поправці запропоновано зняти 2 млрд і додати їх до квазіакумуляції (повернення ПДВ - ЕП), а 300 млн грн направити на компенсацію витрат на покупку племінних тварин", - додала вона.

Відповідні питання 18 жовтня розглядалися на засіданні Комітету з питань бюджету. За словами Острикової, вони не знайшли підтримки серед депутатів комітету.

Проте під час засідання Владислав Голуб - колишній депутат від "БПП", тепер позафракційний, - озвучив ініціативу скасувати обмеження 150 млн грн в одні руки. За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення створити робочу групу, якій доручили вивчити це питання.

При цьому, в проекті бюджету на 2018 рік Мінфін пропонував вдвічі зменшити обсяг фінансування за програмою у зв'язку зі вступом в дію обмеження щодо надання 150 млн грн на групу пов'язаних компаній.

Нагадаємо, в 2017 році вперше в історії почала виплачуватися спеціальна бюджетна дотація на сільське господарство.

Вона була введена в кінці 2016 року і передбачає дотації пропорційно розміру сплаченого до бюджету ПДВ. Така формула виплати субсидій, як зазначає видання, буде надавати перевагу саме виробникам продукції птахівництва.

косюк скандал бюджет маразм аграрії

Знак гривні
Знак гривні