Сотні тисяч іспанців вийшли в Барселоні на мітинг проти сепаратизму

У неділю, 8 жовтня, на масову акцію в Барселоні вийшли, за різними оцінками, від 350 тисяч до мільйона людей - під гаслами "Відновимо здоровий глузд". Про це повідомило видання "Гардіан". Учасники маршу вимагали від уряду Каталонії не проголошувати незалежність від Іспанії.

Марш протесту в Каталонії відбувся через тиждень після референдуму про незалежність, який був проведений всупереч вимогам центральної влади в Мадриді. За даними уряду Каталонії, 90% учасників проголосували за незалежність, 7,8% - проти, і 2% бюлетенів лишилися незаповненими. Втім, зазначимо, що в голосуванні взяло участь менше половини населення Каталонії.

Проведення референдуму щодо незалежності спричинило в Іспанії найгіршу політичну кризу за минулі сорок років. Влада ЄС не визнала результатів голосування. А прем'єр-міністр країни Маріано Рахой заявив, що не допустить незалежності Каталонії в будь-який спосіб. І натякнув, що вона може бути позбавлена автономного статусу, який у неї зараз є.

Очікували, що сьогодні, в понеділок, парламент Каталонії на засіданні проголосить незалежність. Втім, цього не сталося - більше того, іспанський суд заборонив проводити засідання. Натомість до політичного тиску на ініціаторів незалежності додався ще й бізнесовий. Низка потужних компаній - у тому числі й третій за величиною банк Іспанії - заявили, що перенесуть офіси в інші міста, якщо плани з відокремлення Каталонії не будуть зупинені.

Очікують, що в ситуації, що склалася, влада Каталонії почне домовлятися з Мадридом про компроміс. Саме цього і вимагали учасники недільного мітингу. Чи можливий такий розвиток подій, стане відомо у вівторок. Завтра прем'єр-міністр Каталонії Карлос Пучдемон має виступити перед місцевим парламентом і доповісти про "поточну політичну ситуацію".

іспанія референдум

Знак гривні
Знак гривні