Польща користується вугіллям з непідконтрольних територій Донбасу

З початку поточного року до Польщі було поставлено з Росії близько 94 000 тонн донбаського антрациту, свідчать дані РЖД і Федеральної митної служби. Про це з посиланням на ЛігаБізнесІнформ повідомляє БізнесЦензор.

Видання вказує, що це лише ті обсяги, які вдалося відстежити по залізничних накладних та митних деклараціях.

Антрацит в промислових масштабах нелегально вивозиться до Росії з окупованого Донбасу з 2015 року. Надалі вугілля експортується в країни Європи і Африки. Або повертається в Україну під виглядом південноафриканської сировини.

Цей бізнес продовжує процвітати, збагачуючи сепаратистів на сході України. Серед кінцевих одержувачів донецького антрациту були такі компанії, як ENI, ICI Suisse SA, Lanturno Management S.A, свідчать дані РЖД і ФМС.

Офіційна українська влада не веде жодної видимої роботи з припинення бізнесу, який залишається одним з основних джерел доходу бойовиків. Більш того, ще на початку 2017 року нелегальне вугілля з Донбасу закуповувала державна енергогенеруюча компанія "Центренерго".

У 2015 році з Донбасу до Росії нелегально вивезли близько 1,3 млн тонн антрациту, в 2016-му - 940 000 тон. За 9 місяців 2017 року обсяг вугільної контрабанди досяг 890 000 тонн (без урахування ТОВ "Компанія Газ-Альянс" Сергія Курченко).

Польща - один з найбільших покупців палива, вивезеного з окупованих територій. У 2015 році в цю країну було поставлено близько 32 000 тон антрациту з Донбасу, в 2016-м - 34 000 тонн.

Аналіз даних РЖД, а також митних декларацій ФТС свідчить, що за січень-вересень обсяг поставок до Польщі вже перевищив 93 000 тонн. Це більш ніж 10% всього нелегального вивезення вугілля з Донбасу за цей період.
Левова частка вугілля поставляється російськими компаніями через залізничну станцію Брест-Малашевич (Білорусь - Польща). Незначні обсяги експортуються на адресу польських контрагентів через порти в Ростовській області.

Як писав БізнесЦезор, раніше міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевскій підтвердив факт поставки в країну 11 тис. тонн антрациту з окупованих районів Донбасу.

Міністр енергетики України Ігор Насалик заявив, що Польща пообіцяла заборонити поставки вугілля з окупованого Донбасу.

Нагадаємо, до так званої "блокади Донбасу", який організувала низка політичних партій навесні 2017-го, розташовані на непідконтрольних територіях вугільні підприємства постачали вугілля до України, а також сплачували податки до українського держбюджету. Блокада дала бойовикам підстави захопити ці підприємства.

економіка донбас польща енергетика

Знак гривні
Знак гривні