У Сирії страчено російського військовослужбовця, який до того воював на Донбасі

Громадянин РФ Роман Заболотний, який потрапив в полон до бойовиків терористичного угрупування «Ісламська держава», страчений. Про це повідомив депутат міської думи Ростова-на-Дону Анатолій Котляров в ефірі телеканалу «Дождь».

Перед тим на сайті, наближеному до "Ісламської держави", з’явився відеозапис з двома росіянами. Їх захопили в полон під час боїв за місто Дейр-ез-Зор у Сирії. Чоловіки назвали свої імена - Роман Заболотний і Григорій Цуркану. І заявили, що є військовослужбовцями Росії. Втім, міноборони РФ повідомило, що її військовослужбовці в полон не потрапляли.

Те, що на відео дійсно росіянин Заболотний, підтвердив його друг, який упізнав його. Він розповів в інтерв’ю РБК, що той потрапив до Сирії через приватну військову компанію Вагнера. Ця структура вербує найманців для участі у військових діях за межами РФ - при цьому її бійці підписують угоду про анонімність.

«Він приїхав з Ростова-на-Дону на базу ПВК Вагнера в Молькіно 3 липня, в свій день народження», - повідомив друг Заболотного. Зустріч відбулася: «Я приїхав, і тоді-то він і сказав мені, що збирається звідти їхати до Сирії».

Друг Заболотного повідомив, що той кликав і його їхати до Сирії, але ні він, ні хто-небудь з його друзів не прийняли запрошення.

«Роман сказав, що платять 300 тис. руб (5200 доларів) в місяць - адже хочеться грошей побільше і швидко, а він кухар - багато такою роботою не заробиш», - сказав він.

Друг полоненого повідомив, що в минулому Заболотний також їздив воювати на Донбас - теж через приватну військову компанію Вагнера.

Знак гривні
Знак гривні