Перезимуємо. Україна накопичила на 2 мільярди кубометрів газу більше, ніж торік

Обсяг газу в підземних сховищах України станом на 2 жовтня збільшився до 16,461 млрд куб. м. Про це свідчать оперативні дані на сайті компанії "Укртрансгаз".

Зазначимо, що у жовтні темпи заповнення підземних сховищ знизилися. Так,
За останніми даними, за добу в ПСГ України було закачано 31,31 млн куб. м газу. У вересні аналогічні обсяги становили близько 50 мільйонів кубометрів.

Втім, навіть за такої динаміки до початку опалювального сезону (це орієнтовно 15 жовтня) Україна матиме в підземних сховищах близько 17 мільярдів кубометрів. Або на 2 млрд куб м більше, ніж було на початок опалювального сезону торік (14,7 млрд куб м).

"Додаткові" два мільярди кубометрів - це приблизно ще один місяць газового споживання з підземних сховищ в зимові місяці, або півтора - в осінні чи весняні. Таким чином, Україна вже гарантувала собі газовий ресурс навіть на випадок екстремально холодної зими.

При цьому в даних за 2 жовтня вказано, що в Україну за добу надійшло зі Словаччини 14,71 млн куб. м, з Угорщини - 11,21 млн куб. м, з Польщі - 3,97 млн куб. м газу. Крім цього, Україна закачує до підземних сховищ газ власного видобутку. Натомість російський газ Україна не закуповує вже майже 2 роки - від листопада 2015-го.

газ енергетика

Знак гривні
Знак гривні