Поліція затримала злочинців, які підірвали гранату на День незалежності. На їхній совісті ще кілька злочинів проти України

Правоохоронці затримали групу осіб, які планували підірвати угорський пам'ятник на Верецькому перевалі в Закарпатській області. Затримані входили до групи впливу колишніх народних депутатів від Партії Регіонів від Черкаської області - Володимира Олійника та Сергія Тулуба.

"Вони їхали підривати угорський пам'ятник на кордоні з Україною - виконувати чергове замовлення. Завдання слід було виконати терміново - останнім часом українсько-угорські відносини стали напруженими. Теракт проти угорського пам'ятника на Верецькому перевалі в Закарпатській області мав підлити масла у вогонь", - повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, під час затримання у злочинців вилучені гранати РГД-5 і спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації.

"Доведено незаперечні факти участі цієї групи в 9 злочинах, скоєних у 2016-2017 роках і спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів," - додав міністр.

Це, зокрема, такі кримінальні епізоди:

У місті Чернівці, де в ніч на 19.11.2016 була сплюндрована Центральна єврейська синагога, на головний фасад якої було нанесено антисемітський напис.

У місті Умань, де 21.12.2016 зловмисники проникли на могилу рабі Нахмана і кинули голову свині з вирізаною свастикою.

У місті Києві, де 8.06.2017 зловмисники кинули гранату в Посольство США.

У місті Львів, де 30.06.2017 зловмисники спробували підпалити синагогу.

У місті Луцьк, де 10.07.2017 зловмисники кинули вибуховий пристрій в консульство Польщі.

У Києві, де 24.08.2017 в День Незалежності була кинута граната на вулиці Грушевського і були поранені рідні героя України Валерія Чібінеєва.

У Києві на вул. Курбаса, де в той же день гранатами був підірваний пам'ятник учасникам бойових дій.

У місті Умань, де 21.09.2017 була кинута граната, від якої постраждали громадяни держави Ізраїль.

"Виконавці наведених злочинів, що входять в так звану ОЗУ "Торпеди", давно знаходяться в зоні уваги правоохоронців і звинувачувалися по низці інших злочинів. Затримані виконавці та їхній керівник входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії Регіонів від Черкаської області - Володимира Олійника та Сергія Тулуба," - зазначив Аваков.

Крім того, за його даними, задокументований ланцюжок контактів злочинців із екс-депутатами, що нині перебувають в Російській Федерації, а також з низкою керівників партії Опозиційний блок, які перебувають в Україні.

правоо

Знак гривні
Знак гривні