Нобелівську премію з медицини дали за виявлення гену, котрий визначає біологічний ритм

Учені Джефрі Холл, Майкл Росбаш та Майкл Янг виграли Нобелівську премію з фізіології та медицини за 2017 рік за відкриття молекулярних механізмів, що контролюють наші біологічні годинники, повідомляє Нобелівський комітет у понеділок.

"Їхні відкриття пояснюють, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб він був синхронізований з обертанням Землі", - повідомила нобелівська асамблея у Шведському Каролінському інституті про присвоєння премії у 9 мільйонів шведських крон (1,1 мільйона доларів).

Використовуючи в якості об’єкту дослідження мух-дрозофіл, цьогорічні нобелівські лауреати виявили ген, який контролює добовий біологічний ритм. Вони довели, що цей ген кодує протеїн, що накопичується в клітині протягом ночі й розпадається вдень. Вони також встановили додаткові протеїнові компоненти цього механізму, який керує "біологічним годинником" всередині клітини. Ті ж принципи стосуються і багатоклітинних організмів, у тому числі й людей.

Нобелівські премії за досягнення в науці, літературі та забезпеченні миру були запроваджені відповідно до заповіту винахідника динаміту та бізнесмена Альфреда Нобеля, і їх вручають з 1901 року. За традицією, першими називають переможців у галузі медицини. Їх, за волею Нобеля, визначає асамблея Шведскього Каролінського інституту.

наука медицина

Знак гривні
Знак гривні